Ministrica Pozder potpisala ugovore za tekuće transfere: 2.000.000 KM za razvoj turizma

0
Radiosarajevo.ba

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma saopćeno je da se ovih dana u Ministarstvu potpisuju ugovori po Javnom pozivu "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - Transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH" za 2024. godinu, u iznosu od dva miliona KM. Javni poziv je kreiran na osnovu Strategije razvoja turizma 2022 - 2027. godine, uz konsultacije na terenu, s ljudima koji rade u turizmu i sa strukom.

"Raduje me što smo u ovoj godini uduplali budžet za turizam. Rekordni brojevi u turizmu u ovoj sezoni govore za sebe i od realizacije ovih projekata ovisit će i prijedlog budžeta za narednu godinu. Rast je očit i način na koji pokušavamo upravljati turizmom, sigurna sam, donijet će sve bolje brojeve i prihode od turizma", istakla je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.

Ministrica Pozder je za program podrške turističko-ugostiteljskim manifestacijama od internacionalnog značaja potpisala ugovore za projekte sa Sarajevskom filharmonijom za koncertnu sezonu 2024., sa Udrugom vinogradara Ljubuški za projekt Trnjak Fest, sa Udruženjem Mostari za skokove u vodu sa Starog mosta, sa Udruženjem Skakavac za projekt Sarajevo outdoor, kao i s predstavnicima međunarodnog sajma LIST koji se održava u Lukavcu. Za program turističko-ugostiteljskim manifestacijama od domaćeg, odnosno lokalnog značaja ministrica Pozder je potpisala ugovore s predstavnicima Udruženja stari zanati iz Goražda, Pannonica Tuzla za projekt Ljeto na Panonskom jezeru, te predstavnicima Novitasa iz Livna za projekt "Okusi selo", kao i s predstavnicima Adria centra za projekt Koćuša Ljubuški koji se odnosi na program podrške konkurentnosti turističke i ugostiteljske djelatnosti kroz sufinansiranje specifičnih oblika turizma.

BiH: Ženska osoba skočila sa zgrade

Značajna podrška je data i za sufinansiranje promotivnih materijala iz oblasti turizma, te su potpisani ugovori i za projekt Termalne rivijere na Ilidži za promociju kongresnog i sportskog turizma, s magazinom Gracija za projekt "Žene u pokretu", kao i za brendiranje turističke destinacije Milo Selo kod Lukavca.

"Posebno nam je važno napraviti prepoznatljivi turistički brend putem jačanja promotivnih aktivnosti turističke ponude na domaćem i inostranom tržištu putem videa i razgovarala sam s predstavnicima agencija i TV kuća kojima su odobreni projekti za ovaj program. Tu vidimo veliku šansu da naša zemlja bude prepoznatljiva turistička priča koja ima svoj šarm i jedinstvenu ponudu koja će u budućnosti biti sve privlačnija i domaćim i stranim gostima i to ćemo u budućnosti dodatno razvijati", rekla je ministrica Pozder.  

Nazire se kraj borbe sa divljim deponijama na zaštićenim područjima: Vlada FBiH osigurala sredstva

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma navode da je na ovogodišnji Javni poziv za tekući transfer pristigla ukupno 361 aplikacija, raspoređena na pet predviđenih programa. Od pristiglih aplikacija, 153 nisu zadovoljile formalno-pravne uslove, a najčešći razlozi za odbacivanje su bili način uvezivanja i/ili neovjerene izjave na način definisan pozivom, ili nepotpuna dokumentacija. Veliki broj zaprimljenih aplikacija nije prijavljen na adekvatne programe iz Javnog poziva. Iz Ministarstva naglašavaju da broj prijavljenih aplikanata i interes koji je iskazan iz svih krajeva FBiH pokazuju da ulaganje u turizam ima veliki značaj, te da će nastaviti biti partneri svima koji jačaju i proširuju turističko-ugostiteljsku ponudu i naše destinacije promovišu kao poželjne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak