Milorad Dodik: Republika Srpska, to sam ja

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Republika Srpska, to sam ja


Socijalno-ekonomska situacija u Republici Srpskoj
se pogoršava, a opozicija i sve veći broj građana postaju glasniji u iskazivanju nezadovoljstva načinom na koji aktuelna vlast, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, vodi ovaj bh. entitet. U isto vrijeme, sve su češće optužbe vrha SNSD-a da opozicija, dio medija i nevladine organizacije pripremaju rušenje predsjednika RS-a Milorada Dodika, "a time atakuju i na samu RS".

Dopisnik agencije Anadolija javlja da se pokušaj izjednačavanja Republike Srpske sa Dodikom u opozicionim krugovima tumači kao potvrda njihovih tvrdnji da entitetski predsjednik, iako po Ustavu RS bez stvarnih širokih ovlasti, upravlja i Vladom i Skupštinom, te se svaka kritika usmjerena ka njemu doživljava kao napad na temelje samog entiteta.

Opozicija tvrdi da se u pozadini ovakvog Dodikovog ponašanja krije strah da se i u RS ne prenese „sindrom Sanadera ili Miškovića“,odnosno da se i ovdje ne otvore istrage u kojima bi se ispitala uloga samog vrha vlasti u brojnim kriminalnim ili korumptivnima aferama koje se pokušavaju zataškati.

Predsjednik opozicione Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihaljica naglasio je da je “u ovom trenutku, zahvaljujući SNSD-u koji već sedam godina drži sve poluge vlasti, RS prva u Evropi po broju nezaposlenih, siromaštvu, korumpiranosti i svim vidovima kršenja ljudskih prava“.  I kada se na to ukazuje, istakao je Mihaljica "stvara se  utisak da je jedan čovjek, Milorad Dodik, isto što i  RS i da bi njegov odlazak značio i nestanak RS, što je neistina".

„Nakon otvaranja nekih  sudskih procesa u Srbiji, među vladajućim krugovima u Republici Srpskoj zavladao je paranoični strah da bi to moglo da se prenese i na RS“, smatra Mihaljica.



Predstavnik Helsinškog parlamenta građana  Banjaluka Aleksansdar Žolja, u izjavi za AA takođe je naveo da su optužbe, koje dolaze iz krugova SNSD-a da se u RS-u sprema „nekakav prevrat“, rezultat straha vlasti da se „ovdje ne desi slučaj Sanader ili Mišković, odnosno da se ne počnu otvarati istrage u kojima bi bili uključeni ključni predstavnici vlasti“.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić kazala je da je „smešno da Milorad Dodik sebe izjednačava s Dejtonskim sporazumom i Republikom Srpskom“. „Vraćanje na vrijeme devedesetih godina kada se sudbina jednog naroda izjednačavala s jednim čovekom je i tragična i neprihvatljiva“,izjavila je Cenić i pojasnila kako vjeruje da u pozadini svega, pa i svake kritike usmjerene na vlast koja se smatra direktnim napadom na Dodika, leži strah ali i opravdana bojazan da će finansijske istrage koje se vode u Srbiji imati refleksije i na RS.

Iako ne vjeruje da će istrage o kriminalu i korupciji koje se trenutno vode u Srbiji biti proširene i na Republiku Srpsku, profesor  Žarko Korać je kazao da je moguće očekivati da „repovi finansijskih istraga u slučaju Miroslava Miškovića završe u Banjaluci“.


Kao primjer je naveo vlasnika beogradske Zextra grupe Dragana Đurića koji je uključen u privatizaciju RK Boska u Banjoj Luci, zbog čega opozicija od pravosudnih organa RS zatražila da se cijeli slučaj ispita kako bi se utvrdilo ima li upravo odgovornosti Milorada Dodika za činjenicu da ugovor o privatizaciji nije nikada ispoštovan.   .

Milorad Dodik gubi povlašten položaj u vladajućim političkim krugovima u Srbiji", zaključio je Korać, ne prejudicirajući da to znači i otvaranje eventualne finansijske istrage kontrolnih organa Srbije protiv njega.

Komentarišući tvrdnju potpredsjednika SNSD-a Nikole Špirića, „da ima saznanja da se u inostranstvu već štampaju značke s natpisima protiv aktuelne vlasti u RS“, Svetlana Cenić zaključuje je šaljivo poručila: „Do sada su RS rušili, pa je nisu srušili kolekcionari konvertibilnih maraka, pa je sigurno da je neće srušiti ni kolekcionari značaka."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak