Milionski gubici i nepravilnosti: Revizija otkriva alarmantno stanje u Rudniku 'Kreka' Tuzla

0
M. F.
Milionski gubici i nepravilnosti: Revizija otkriva alarmantno stanje u Rudniku 'Kreka' Tuzla

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine objavio je izvještaj o finansijskoj reviziji Rudnika uglja "Kreka" d.o.o. Tuzla za 2023. godinu, u kojem je ustanovljena negativna ocjena za poslovanje rudnika.

Ova ocjena se temelji na nekoliko ključnih problema u poslovanju, koji uključuju neizmirene obaveze prema radnicima, nepravilnosti u javnim nabavkama te akumulirane gubitke koji premašuju osnovni kapital firme. Ovi problemi jasno ukazuju na dugoročne izazove u funkcionisanju rudnika, koji bi mogli imati ozbiljne posljedice za lokalnu privredu i energetsku sigurnost.

Razlozi za negativnu ocjenu

Jedan od glavnih razloga za negativnu ocjenu finansijskog izvještaja je nesposobnost Društva da provodi mjere upravljanja rizicima i osigura adekvatnost kapitala, kao što nalaže Zakon o finansijskom poslovanju. Prema izvještaju, Rudnik "Kreka" posluje u uvjetima nelikvidnosti i insolventnosti, a akumulirani gubitak je veći od visine osnovnog kapitala, što predstavlja ozbiljan znak upozorenja o njegovoj dugoročnoj održivosti.

Saobraćajna nesreća na ulazu u Sarajevo: Povrijeđene četiri osobe

Dodatno, Društvo nije izmirilo obaveze prema zaposlenicima u pogledu doprinosa i poreza na dohodak, što ukupno iznosi nevjerovatnih 85.953.093 KM za period 2012-2023. godina. Samo u 2023. godini, neizmirene obaveze iznose 22.853.541 KM. Ova činjenica ne samo da pokazuje loše finansijsko stanje, već također ukazuje na kršenje zakona koji se odnose na poreze i doprinose.

Revizori su također ustanovili da godišnji popis imovine nije bio proveden u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji FBiH, što je dodatna nepravilnost. Konkretno, nisu popisani građevinski objekti van upotrebe, materijalna imovina u pripremi, zalihe uglja i proizvodnja u toku. Ove nepravilnosti ukazuju na manjak kontrole i transparentnosti u upravljanju rudnikom.

Nepravilnosti u javnim nabavkama

Još jedan veliki problem evidentiran u izvještaju odnosi se na nepravilnosti u procesu javnih nabavki. Revizori su utvrdili da su izmjene ugovora za usluge otkopavanja otkrivke (5.244.750 KM) i iznajmljivanje buldožera (1.584.000 KM) izvršene bez poštivanja Zakona o javnim nabavkama. Konkretno, izmijenjeni su rokovi izvršenja ugovora bez realne procjene vrijednosti nabavke, što dodatno stvara sumnju u transparentnost i zakonitost poslovanja.

Ugovori koji su sklopljeni za angažovanje trećih lica za usluge na otkopavanju otkrivke i izradi pripremnih prostorija ukupne su vrijednosti od 19.710.518 KM. Međutim, revizori su izrazili sumnju u opravdanost ovih izdataka, budući da su to usluge koje bi rudnik mogao obavljati samostalno, i pretstavljaju ogroman izdatak koji dodatno opterećuje finansijsko stanje Društva.

Revizori su također utvrdili da određeni dobavljači nisu ispunili svoje ugovorne obaveze, a neki su pokrenuli sudske sporove protiv rudnika zbog neizmirenih dugova. To dodatno povećava troškove Društva i otežava njegovo poslovanje.

Problemi u izvršenju ugovora

Jedan od ključnih problema vezan je za ugovor sa dobavljačem "Heez transport" d.o.o. za izvođenje radova na otkopavanju. Prema ugovoru, dobavljač je trebao iskopati i prevesti 1.500.000 m³ materijala u vrijednosti od 5.244.750 KM, no do kraja godine realizovano je svega 11,91 posto planiranih radova. Revizori su utvrdili da se radovi nisu izvodili po planiranoj dinamici, a Društvo nije poduzelo pravne radnje protiv dobavljača zbog neispunjavanja obaveza, iako su postojale odredbe u ugovoru o kaznama za neispunjenje.

Društvo je također zaključilo aneks ugovora kojim je produžen rok za izvršenje usluga na dodatnih 113 radnih dana, što predstavlja kršenje Zakona o javnim nabavkama, koji nalaže da se uslovi postavljeni u tenderskoj dokumentaciji ne mogu mijenjati nakon sklapanja ugovora. Ovaj slučaj pokazuje ozbiljne nedostatke u upravljanju ugovorima i praćenju njihove realizacije.

Ministar Lakić: Rudnik u Zenici se mora zatvoriti, proizveden je gubitak od 280 miliona

Nužnost promjene načina rada

Finansijski izvještaj Rudnika uglja "Kreka" Tuzla za 2023. godinu otkriva duboke probleme u poslovanju ovog preduzeća. Negativna ocjena revizije nije samo posljedica neizmirenih obaveza i akumuliranih gubitaka, već i nepravilnosti u upravljanju imovinom, procesima javnih nabavki i realizaciji ugovora.

Ovi problemi postavljaju pitanje dugoročne održivosti rudnika, koji igra značajnu ulogu u snabdijevanju električnom energijom. Osim finansijskih posljedica, neizvršavanje obaveza prema radnicima i dobavljačima stvara rizik od društvenih nemira i pravnih sporova, što dodatno ugrožava stabilnost preduzeća.

Rješenja ovih problema zahtijevaju hitne mjere u pogledu restrukturiranja poslovanja, upravljanja rizicima i transparentnosti u procesima javnih nabavki. Bez sistemskih promjena i dugoročnih rješenja, finansijsko stanje Rudnika uglja "Kreka" nastavit će se pogoršavati, što bi moglo imati ozbiljne posljedice za energetsku sigurnost Federacije Bosne i Hercegovine.

Povodom izvještaja koji je objavio Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine portal Radiosarajevo.ba je kontaktirao predsjednika Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinana Husića, njegov odgovor još uvijek čekamo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak