Elektroprivreda BiH se zadužila 40 miliona eura zbog fotonaponske elektrane

2
Radiosarajevo.ba
Elektroprivreda BiH se zadužila 40 miliona eura zbog fotonaponske elektrane
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Potpisivanje sporazuma

Dr. sci. Sanel Buljubašić, generalni direktor i Sanela Jurišić, izvršna direktorica za ekonomske poslove JP Elektroprivreda BiH, potpisali su s Manuelom Naessl, direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH i članovima Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar, Aminom Mahmutović i Almirom Gredićem,  ugovore o kreditima za fotonaponske elektrane Gračanica 1 i 2, čija je izgradnja predviđena na rekultivisanom odlagalištu Rudnika uglja "Gračanica" u Općini Bugojno.

Ukupno odobrena priključna snage fotonaponskih elektrana  je 45 MW, dok je procijenjena godišnja proizvodnja cca 66 GWh električne energije. Vrijednost investicije je 40,35 miliona eura. 

Ugovor s EBRD-om u vrijednosti 25,1 milion eura i ugovor s UniCredit Bank d.d. Mostar u iznosu 15 miliona eura, potpisani su s rokom otplate 10 godina i grace periodom od dvije godine. 

Višković provocira američku administraciju: 'Pa-pa, gud baj, doći će normalni umjesto vas'

Višković provocira američku administraciju: 'Pa-pa, gud baj, doći će normalni umjesto vas'

Govoreći o važnosti izgradnje objekata iz obnovljivih izvora energije, dr. sci. Sanel Buljubašić, generalni direktor Elektroprivrede BiH je istakao da je cilj očuvati energetsku stabilnost i nezavisnost energetskog sektora.

"Svjesni izazova u energetskom sektoru Elektroprivreda BiH je opredijeljena za provedbu zelene tranzicije u skladu sa opredjeljenjem BiH u pristupanju Sofijskoj deklaraciji i Pariškom sporazumu. Izgradnja objekta FNE na površinskom kopu rudnika Gračanica je jedan u nizu planskih projekata iz OIE Elektroprivrede BiH. Pred nama su i planski objekti vjetro i hidroelektrana. Proces zelene tranzicije moramo provoditi zajedno sa našim potrošačima. Nastojimo u saradnji s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije pronaći način da potrošačima omogućimo da sami proizvedu dio električne energije za vlastite potrebe i postanu tzv prozumeri. Na ovaj način postižemo veću disperziju proizvodnje električne energije u centar potrošnje”, kazao je Buljubašić.

Novo poskupljenje struje: Šta sve (ni)je urađeno kako do ovoga ne bi došlo?

Novo poskupljenje struje: Šta sve (ni)je urađeno kako do ovoga ne bi došlo?

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, Vedran Lakić čestitao je Upravi Elektropriivrede BiH na hrabrosti da pokrene ovakve projekte u javnom sektoru i istraje na putu pravedne energetske tranzicije. Cilj Elektroprivrede BiH i države je preći na obnovljive izvore energije, i u tome će imati i dalje značajnu podršku i pomoć Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije", naglasio je ministar Lakić.  

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za BiH, istakla je da je EBRD jedan od najvećih investitora u energetskom sektoru u BiH i da je ovo prvi put da investiraju  u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. "Značajno za EBRD je što smo dio procesa pravedne energetske tranzicije u BiH", kazala  je direktorica Naessl.

Predsjednica Uprave Unicredit bank d.d. Mostar, Amina Mahmutović je također ukazala na važnost finansiranja izgradnje solarnih elektrana čime se doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida, te promoviranju korištenje obnovljivih izvora energije koji su vitalni za zdravlje naših lokalnih zajednica. "Iznimno nam je drago podržati nastojanja Elektroprivrede BiH u projektu koji je jasan primjer zelene tranzicije javnog preduzeća kao važne karike naše privrede i društva u cjelosti", navela  je Mahmutović.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/obavijest-za-gradane-od-danas-struja-u-fbih-skuplja-za-10-posto/555348[/related] 

Tehničku i savjetodavnu podršku u pripremi i implementaciji projekta, pružila je Vlada Republike Austrije. Tim povodom potpisivanju ugovora o kreditima  je prisustvovao i NJ.E. Domic Urak, zamjenik austrijskog ambasadora u našoj zemlji, koji je rekao da je Vlada Austrije podržala ovaj projakat i izražavajući vjerovanje da je ovo samo početak uspješne saradnje u razvoju budućih projekata. 

Očekivane društveno-ekonomske i okolinske koristi izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i 2, se između ostalog ogledaju u povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, poboljšanju pouzdanosti i sigurnosti u snabdijevanju,  kao i povećanju proizvodnje električne energije u vršnim satima potrošnje, smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva i sveukupnom smanjenju emisija zagađivača, posebno stakleničkih plinova doprinoseći ublažavanju klimatskih promjena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije