Meteorolozi objavili prognozu: Očekuju se obilne padavine, izdato narandžasto upozorenje

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi objavili prognozu: Očekuju se obilne padavine, izdato narandžasto upozorenje

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 8 stupnjeva, Bihać, Drvar, Gradačac i Sokolac 12, Ivan Sedlo i Prijedor 13, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Sanski Most, Srebrenica i Zenica 14, Bugojno, Jajce, Trebinje, Tuzla i Zvornik 15, Sarajevo 16, Livno i Mostar 17, Široki Brijeg 18, Neum 22 stupnja. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 935 milibara, za 7 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U večernjim satima na jugu zemlje je moguća grmljavina. Obilnije padavina se očekuju u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugoistočni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 23 stupnja.

EU saveznik potpisao zakon koji uvodi zabrane za LGBT zajednicu. Unaprijed odbačene kritike Zapada

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Najviša dnevna oko 17 stepeni.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina za područje Hercegovine, zapadne, sjeverozapadne i djelimično centralne Bosne.

Očekivana količina padavina je od 30 do 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2. 

Lokalno je moguće izlijevanje vodotoka iz korita i pojava urbanih poplava. 

Preporuke prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji su da se poduzmu mjere opreza i prati prognoza vremena. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. 

Upozorenje je izdala i Agencija za vodno područje rijeke Save, zbog prognoze vanrednog hidrološkog stanja koje će trajati od danas do nedjelje, 6. oktobra na području Krajine. 

I Uprava civilne zaštite RS pozvala je građane i nadležne službe da, zbog najavljenih nepovoljnih meteoroloških uslova, preduzmu mjere i aktivnosti na zaštiti ljudi i imovine i da se pažljivo planira boravak na otvorenom prostoru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak