Upozorenje nadležnih za građane: Moguće bujične poplave, evo na kojim područjima!

1
Radiosarajevo.ba
Upozorenje nadležnih za građane: Moguće bujične poplave, evo na kojim područjima!
Foto: Fena / Poplave u Krajini 2022.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo danas, 2. oktobra, stiglo je obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period od 3. do 6. oktobra ove godine.

Upozoravaju da se prognozira porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Une, Sane i Sanice. Očekuje se dostizanje kota obavještavanja definiranih Federalnim operativnim planom odbrane od poplava, na
određenom broju hidroloških stanica.

"Moguće su bujične poplave na slivovima rijeka Sana, Sanica i Bliha", saopćeno je.

Ima izać’ na izbore! Pokrenut online resursni centar koji povezuje izbore, politiku i LGBTIQ+ teme

Ima izać’ na izbore! Pokrenut online resursni centar koji povezuje izbore, politiku i LGBTIQ+ teme

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje Unsko-sanskog
kantona, odnosno područje gradova/općina: Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ.

"Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez. Nadležne službe civilne zaštite treba da upozoravaju stanovništvo da postoji opasnost od prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, kako bi stanovništvo na vrijeme poduzelo mjere samozaštite, s ciljem smanjenja šteta od štetnog djelovanja poplava. Informacije o aktuelnim i mjerenim vodostajima na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH su dostupne na internet stranici Agencije za vodno područje rijeke Save", naglašava se u saopćenju.

Dodaje i se napomena kako se obavještenje daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može utjecati i na prognozirano hidrološko stanje.

Mapa: Gdje se očekuju poplave
Foto: Agencija za vodno područje rijeke Save: Mapa: Gdje se očekuju poplave

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije