Mehmedović: 'FBiH je oštećena za 370 miliona KM u korist RS-a. Podnio sam krivičnu prijavu'

10
Radiosarajevo.ba
Mehmedović: 'FBiH je oštećena za 370 miliona KM u korist RS-a. Podnio sam krivičnu prijavu'

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović upozorio je na brojne nezakonitosti koje se odnose na rad Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine i raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa.

"Upravo sada sam Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnio krivičnu prijavu protiv članova Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine", kazao je.

Mehmedović je danas na pres-konferenciji istakao da se u praksi ništa ne mijenja te da nadležne institucije ne postupaju po službenoj dužnosti.

Kreće gradnja još jedne dionice autoputa u Bosni i Hercegovini: Vrijednost ugovora 125 miliona KM

"S obzirom na to da je u toku predizborna kampanja, želim da se izvinim i naglasim da cilj mog obraćanja nije usmjeren u tom pravcu. Međutim, budući da državni Parlament nije imao sjednicu cijeli mjesec te da su pitanja o kojima ću govoriti izuzetno važna, to je razlog zbog kojeg sam vas pozvao na pres-konferenciju", kazao je.

Tvrdi da je u krivičnoj prijavi naveo da postoje osnovi sumnje da su, predsjedavajući Srđan Amidžić i četiri člana Upravnog odbora, izvršili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine na način da su Federaciju Bosne i Hercegovine oštetili za oko 370 miliona KM, a u korist bh. entiteta RS.

"Postoje dva osnova zahvaljujući kojima sam došao do brojke iz moje prijave. Prvo, Upravni odbor UIO nije donio odluku o privremenim koeficijentima za raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa za četiri prethodna kvartala, iako je bio dužan prema relevantnim zakonima i pravilniku. U prethodnih 12 mjeseci primjenjuje se Odluka iz septembra 2023. godine, a koja se odnosi na period juli-septembar 2023. godine", pojasnio je.

Prema toj odluci, dodao je Mehmedović, entitetu RS pripada 34,4 posto, Brčko Distriktu 3,55 posto i Federaciji BiH 62,05 posto.

"Zbog nezakonitog postupanja Upravnog odbora, Federacija Bosne i Hercegovine je oštećena za najmanje 70 miliona KM. Odjeljenje za makroekonomsku analizu UIO je Upravnom odboru predložilo koeficijente za raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa za period oktobar-decembar 2023. godine i januar-mart 2024. godine, koji se razlikuju od onih koji se nezakonito primjenjuju već devet mjeseci", kazao je.

Međutim, postupajući suprotno zakonu i relevantnom Pravilniku, kazao je Mehmedović, ministar finansija BiH Srđan Amidžić, kao predsjedavajući i članovi Upravnog odbora, zloupotrijebili su službeno ovlaštenje i nisu dozvolili primjenu novih koeficijenata samo zbog činjenice da su ti novoutvrđeni koeficijenti nepovoljni za Republiku Srpsku u odnosu na koeficijent juli-septembar 2023. godine.

Daljnji rast prihoda od indirektnih poreza: Prikupljeno osam posto više nego prošle godine

"Na ovaj način je Upravni odbor omogućio da se entitetu RS u periodu od decembra 2023. do septembra 2024. godine nezakonito prebaci oko 70 miliona KM više, umjesto da se ova sredstva doznače Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu sa novim koeficijentima", pojasnio je.

Također je naglasio da je Upravni odbor UIO u skladu sa Zakonom o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini i Pravilnikom o izračunu koeficijenata dužan da angažira eksternu reviziju koja treba da utvrdi prijedlog konačnog poravnanja za prethodnu godinu, te da izvrši godišnji pregled rada Uprave.

"Upravni odbor to nije učinio ni za 2023. niti za bilo koju godinu od 2007. do sada, uprkos činjenici da taj propust već 17 godina konstatuje Ured za reviziju institucija BiH u svim godišnjim izvještajima i uprkos mojoj inicijativi koju je u februaru ove godine usvojio Predstavnički dom PSBiH, kojom smo tražili da po ovom pitanju postupe u skladu sa Zakonom", kazao je.

Mehmedović je naglasio da svi relevantni finansijski podaci, uvoz, izvoz i promet na fiskalnim kasama, ukazuju na činjenicu da se raspodjela prihoda od indirektnih poreza koju godinama obavlja Upravni odbor, vrši na štetu Federacije BiH i u korist Republike Srpske.

"Koliko je Federacija ekonomski moćnija od Republike Srpske najbolje pokazuje ukupna dobit banaka u prošloj godini. Banke u Federaciji Bosne i Hercegovine su ostvarile 2,7 puta veću dobit od banaka u RS. Pored toga, građani u Federaciji imaju čak više od četiri puta veći iznos štednih depozita od građana u RS"kazao je.

Smatra više nego očiglednim da koeficijenti za raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa, a omjer je 1,8 naprema 1 u korist Federacije, ne prikazuju stvarno stanje krajnje potrošnje u Bosni i Hercegovini, te da stoga postoje osnovi sumnje u zakonit rad Uprave i njenog Odjeljenja za makroekonomsku analizu koje utvrđuje prijedlog koeficijenata.

"I laiku je jasno da posljednje Odluka o privremenim koeficijentima ne prikazuje stvarno stanje krajnje potrošnje, a posebno činjenica da je u periodu juli-septembar 2023. godine ostvaren promet fiskalnih uređaja u Federaciji Bosne i Hercegovine u iznosu od 16 milijardi i 356 miliona KM", istakao je.

Predmet 'Kasa': Direktor restorana Una optužen za poreznu utaju od 18.410 KM

Kada se analiziraju svi navedeni finansijski podaci, Mehmedović smatra jasnim da Federaciji Bosne i Hercegovine mora pripasti minimalno 66 do 68 posto prihoda od indirektnih poreza sa jedinstvenog računa, a RS maksimalno 28 do 30 posto.

"U svakom slučaju, neophodno je da Tužilaštvo BiH istraži rad tog Odjeljenja i utvrdi da li postupa na zakonit način, te da li koeficijenti za raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa koje predlaže Odjeljenje, odgovaraju stvarnom stanju krajnje potrošnje u Bosni i Hercegovini" kazao je.

Tvrdi da je Federacija BiH takvim načinom raspodjele prihoda sa jedinstvenog računa, samo u periodu od 1. januara 2023. do 1. septembra 2024. godine oštećena za iznos od više od 300 miliona KM.

"I kada dodamo prethodno spomenutih 70 miliona KM, odgovorno tvrdim da postoje osnovi sumnje da je FBiH oštećena za oko 370 miliona KM i u korist Republike Srpske, što bi u konačnici trebalo utvrditi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na osnovu zakonom propisanog postupka i utvrđenih činjenica", kazao je.

Mehmedović se na pres-konferenciji također osvrnuo i na rad aktuelnog Vijeća ministara BiH te kazao da je u tekućem mandatu postalo uobičajeno da Vijeće ministara i druge institucije postupaju suprotno važećim zakonima.

Kao primjer je naveo direktora Agencije za unapređenje stranih investicija - FIPE Marku Kubatlija, koji je na poziciji rukovodećeg državnog službenika-sekretar s posebnim zadatkom, a koji je u isto vrijeme nosilac liste DNS-a za Skupštinu Općine Pale.

"Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH utvrđeno je da rukovodeći državni službenik podnosi ostavku na mjesto u državnoj službi od trenutka kada je potvrđena njegova kandidatura za javnu funkciju na koju se bira direktno ili indirektno", pojasnio je.

Mehmedović je pozvao Centralnu izbornu komisiju i Vijeće ministara da u skladu sa svojim ovlaštenjima preduzmu zakonom utvrđene mjere, utvrde zbog čega Marko Kubatlija nije podnio ostavku na mjesto direktora FIPE i sankcioniraju nezakonit rad državnog službenika Marka Kubatlije.

Šemsudin Mehmedović: "Schmidt ide u Strazbur da izvede miniranje bh. puta u EU"

Također se osvrnuo i na zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića, koji je od 8. jula nedostupan pravosudnim organima Bosne i Hercegovine koji ga sumnjiče za organizirani kriminal i za kojim je Sud Bosne i Hercegovine raspisao međunarodnu potjernicu.

"Zakonom o radu u institucijama BiH propisano je da zaposlenom u institucijama po sili zakona prestaje radni odnos otkazom ugovora o radu od poslodavca, ako je zaposleni neopravdano izostao s posla pet radnih dana uzastopno. Direktor SIPA-e Darko Ćulum je bio dužan da, po sili zakona, donese rješenje o otkazu ugovora o radu Zoranu Galiću, jer je izostao s posla više od dva mjeseca" kazao je.

Krajem prošle sedmice, shodno zakonu, Mehmedović je kazao da je podnio prijavu Upravnom inspektoratu BiH da, u skladu svojim ovlastima preduzme propisane mjere protiv direktora Ćuluma, jer je postupao protivno zakonu i nije donio rješenje o otkazu Zoranu Galiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak