Maloljetničko prijestupništvo dio naše svakodnevnice

Radiosarajevo.ba
Maloljetničko prijestupništvo dio naše svakodnevnice


Maloljetničko prijestupništvo je danas jedna od najčešćih tema za diskusiju unutra cijele Bosne i Hercegovine, i htjeli mi to priznati ili ne, postaje dio naše svakodnevnice i kao požar se širi kroz sve slojeve našeg društva.

Ovo je u razgovoru za Fenu povodom niza slučajeva u kojima su akteri bili maloljetnici, uključujujći nedavno brutalno ubisto fra Mile Ivančića, župnika župe Zavalje, izjavio analitičar Centra za sigurnosne studije, doc. dr. kriminalističkih nauka Armin Kržalić.

"Zbog toga je neophodno da se u njegovo suzbijanje ili pronalaženje rješenja uključe svi: roditelji, građani, obrazovne i sigurnosne ustanove, zakonodavna vlast, kao i nevladine organizacije", kaže Kržalić.
 
Sa kriminološkog stajališta postoji niz faktora rizika koji mogu dovesti mlade ljude do raznih oblika društveno neprihvatljivog ponašanja, a u konačnici i do sukoba sa zakonom. Kao mikro faktore rizika, treba imati u vidu poremećene odnose u porodici – roditeljsko zanemarivanje (nedostatak brige i kontrole od roditelja, nasilništvo i alkoholizam), što doprinosi neredovnom pohađanju škole i prekidu školovanja.



"Dalje, kao faktore rizika treba posmatrati i materijalne probleme (siromaštvo, raskorak između potreba i mogućnosti), nasilje nad djecom, kvalitet zdravstvene i socijalne zaštite, dostupnost i porast prometa narkotika, utjecaj i pritisak vršnjaka (vršnjačko nasilje), neposredno okruženje mladih i djece, odgojno nepovoljne situacije (prepuštenost ulici, delikventno društvo), neorganizirano vrijeme i drugo. Svi ovi faktori su proizvod ambijentalnosti, odnosno našeg nečinjenja koje je najviše izraženo u političkom nečinjenju", naveo je Kržalić.

Politika alat za lične interese

Obzirom na to da je danas politika postala alat ostvarivanja ličnih interesa u odnosu na društvene interese, sve je prisutnije političko nečinjenje.

"U primjeru Bosne i Hercegovine, političko nečinjene urušava ekonomsku moć (smanjuje je se egzistencijalna kupovna moć građana, mladi ostaju bez ideje i posla, razara se porodica) a to opet proizvodi frustraciju kod ljudi koji posežu za raznim vidovima nedozvoljenog ponašanja, što u konačnici rezultira ugrožavanjem sigurnosti i vodi stvaranju straha i panike kod građana. Ovakva transformacija odgovara politikama jer se njihova nečinjenja zaboravljaju, a u fokus dolaze incidenti i osobe koje su prouzrokovale nesigurnost. Međutim, ne treba zaboraviti da u ovakvim slučajevim politike imaju odgovornost jer nečinjenje ne oslobađa krivnje", upozorio je Kržalić.

Također je istaknuo da bosanskohercegovačkom društvu nedostaje kriminalna profilaksa.

"Nemamo razvijene preventivne mjera za suzbijanje maloljetničkog prijestupništva. Dobre i učinkovite preventivne mjere zahtijevaju svakodnevno proučavanje oblika kriminaliteta, razvijenu kriminalnu fenomenologiju, i proučavanje faktora koji dovode do kažanjavanja, odnosno razvijenu kriminalnu etiologiju. I tu smo u deficitu, jer policija ne može da razvija kriminalnu profilaksu, zbog nečinjenja vlasti koja ne želi da svojim organima obezbjedi uslove za njihov rad u punom kapaciteu", kazao je doc. dr. Armin Kržalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak