Lokalni izbori 2024 | Srđan Mandić : "Centar vidim kao općinu razvijenog europskog grada"

13
Radiosarajevo.ba

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju. 6. oktobra birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području Općine Centar za poziciju načelnika će se takmičiti kandidati: Srđan Mandić, aktuelni načelnik Općine Centar, ispred Naše Stranke i Socijaldemokratske partije BiH, Dennis Gratz, ispred Demokratske Fronte, SDA i Stranke za BiH, Tarik Jažić ispred Platforme za progres i Pokreta za nove generacije i Hajrudin Mulić iz Demokratske stranke BiH.

Sjećanje na velikana bh. književnosti: Čitanjem poezije obilježen 80. rođendan Abdulaha Sidrana

O kandidaturi za drugi mandat je za portal Radiosarajevo.ba govorio aktuelni načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji se kandidovao ispred Naše Stranke, a podržao ga je SDP, te Stranka penzionera BiH. 

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini Centar u kojoj ste se kandidovali za novi mandat i kako ih planirate riješiti?

Mandić: Mislim da će se veliki dio građanki i građana složiti sa mnom da je jedan od glavnih problema saobraćaj u mirovanju. U ovom mandatu napravili smo krupan iskorak jer smo nakon dvije godine intenzivne komunikacije sa Ministarstvom saobraćaja KS konačno dobili saglasnost da možemo, kao nadležna jedinica lokalne samouprave, uređivati saobraćaj u mirovanju tako da stanarima sa teritorija opštine Centar pod povoljnim uslovima omogućimo rezidencijalno parkirno mjesto.

Međutim, zahvaljujući aktuelnoj većini u Opštinskom vijeću, koja podržava moje protukandidate, odluka kojom se uređuje ovo pitanje nije bila usvojena. Ukoliko na predstojećim izborima dobijemo podršku građana, ja kao kandidat za načelnika i liste Naše stranke i Socijaldemokratske partije u borbi za većinu u Opštinskom vijeću, ova odluka može se naći već na jednoj od prvih sjednica novog saziva i biti usvojena. U tom slučaju u roku od nekoliko mjeseci možemo napraviti vidljive i za građane korisne iskorake. Prvo investiciono ulaganje na ovom polju bila bi izgradnja podzemne garaže na Merhemića trgu. Drugi značajan problem je loše stanje vodovodne i kanalizacione infrastrukture. Razvoj i obnova sistema vodovoda i kanalizacije ima ključnu ulogu u unapređenju kvaliteta života zbog čega će Opština nastaviti sa ulaganjima u ovu značajnu oblast.

Foto: Općina Centar: Općina Centar

Tokom aktuelnog mandata doveli smo vodu gdje je ranije nije nikada bilo, kao što je to slučaj sa Poljinama i Kromoljem.

Planski smo promijenili kilometre vodovodnih i kanalizacionih cijevi prije nego što smo asfaltirali i obnovili više od pedeset ulica. Upustili smo se i u rješavanje problema od kojih se bježalo decenijama, kao što je to rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže na Panjinoj kuli. U novom mandatu krenućemo od rekonstrukcije infrastrukture u ulicama Muhameda Hadžijahića, Porodice Foht i Husrefa Redžića uz adekvatno asfaltiranje cijelih ulica. Pored toga pristupićemo izmjeni vodovodnih i kanalizacionih cijevi i potpunoj rekonstrukciji stepeništa Mica Todorović.

Isto planiramo i u ulici Musala.

Druga faza rekonstrukcije Radićeve ulice podrazumijeva zamjenu vodovodnih i kanalizacionih cijevi uz potpunu rekonstrukciju ulice i parka. Treći ključni problem je čistoća javnih površina. Opština centar ima značajne finansijske potencijale koje smo do sada usmjeravali na opremanje kantonalnih javnih komunalnih preduzeća. U budućnosti ćemo napraviti potpuni zaokret i ulagati u sopstveno preduzeće kako bi maksimalno podigli efikasnost. Četvrti problem je zagušenje saobraćaja.

Očekujem da ćemo izgradnjom nulte transferzale kod zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i kružnog toka na lokalitetu kod Kliničkog centra Univerziteta ostvariti značajan iskorak u rješavanju ovog problema. S obzirom na nadležnosti ovdje očekujemo saradnju sa višim nivoima vlasti.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta
penzionerima?

Mandić: Opština Centar je u prethodnom mandatu postala prepoznatljiva kao opština za mlade. Danas naši đaci i studenti imaju najviše stipendije, pomažemo njihove odlaske na ekskurzije i studijska putovanja, finansijski podržavamo prisustvo i nagrađujemo uspjehe naših mladih takmičara na sportskim borilištima i takmičenjima u znanju.

Izgradili smo i obnovili veliki broj dječijih igrališta i sportskih terena i nastavićemo sa tom praksom ispred svih vrtića i osnovnih škola. Aktivno smo radili na popravljanju uslova za ugodan boravak naše djece u predškolskim i školskim ustanovama. Obrazovanje najmlađih nam je stalni prioritet zbog čega je od izuzetne važnosti omogućiti prostor za STEM laboratorije u svim osnovnim školama.

Desetine start-up projekata su pokrenute i zaživjele tokom prethodne četiri godine. Stoga ćemo nastaviti na opremanju Vile Braun koju smo predvidjeli kao prostor za mlade. Posebnu pažnju posvetili smo našim najstarijim sugrađanima, koji su nam svojim vrijednim radom u naslijeđe ostavili ovo što danas imamo, sa namjerom da im obezbijedimo da na pristojan i dostojanstven način prožive treću životnu dob. Na našem području aktivno djeluju četiri centra za zdravo starenje sa velikim brojem zadovoljnih korisnika.

Na području naše opštine živi značajan broj pripadnika boračke populacije kojima ćemo omogućiti besplatnu rehabilitaciju na Olimpijskom bazenu "Otoka", povećanje jednokratne novčane pomoći, kao i organizovanje preventivnih zdravstvenih pregleda.

Opština Centar posvećena je stvaranju inkluzivnog okruženja za sve građane i građanke. Stoga planiramo pristupiti otvaranju Centra za rani rast i razvoj i nabavci GPS narukvica za djecu i osobe sa teškoćama u razvoju ili invaliditetom. Izuzetno nam je bitno ekonomski osnažiti žene zbog čega ćemo uvesti besplatne kurseve kreativnih radionica. Svjesni smo nesigurnosti i promjenjivih okolnosti u svijetu, zbog čega može doći do gubitka posla te ćemo stoga osigurati materijalnu pomoć svim radnicima i radnicama s područja naše opštine u vidu jednokratne naknade ukoliko izgube radno mjesto. U okviru pomoći marginalizovanih grupama planirana je izgradnja stambenih objekata (lamela) namijenjenih pripadnicima romske populacije. 

Digitalizacija i osavremenjavanje poslovanja mora uvijek biti jedan od prioriteta. Izuzetno mi je drago da je Opština Centar izrasla u lidera u digitalnoj transformaciji. Mi smo prva lokalna zajednica koja je ukinula zahtjeve za CIPS potvrde. Pored toga učestvujemo u pilot projektu E-uprava kojeg realizuje Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz koji ćemo našim građanima omogućiti izdavanje elektronskih građevinskih dozvola. Pored toga prvi smo građanima omogućili da elektronski izvrše plaćanje administrativnih taksi i da istim putem zatraže izdavanje izvoda iz matičnih knjiga na kućnu adresu. U pripremi je i opcija elektronske prijave na opštinske stipendije, a nakon što se konačno "legalizuje" elektronski potpis u potpunosti smo spremni da sve dokumente dostavljamo u elektronskoj formi. I na kraju dozvolite da spomenem nekoliko kapitalnih projekata koje planiram za sljedeći mandat. Kad su u pitanju pješaci i pješačke zone, nastavićemo sa drugom fazom šetnice “Sarajevski ćilim“ na dionioci Ulica Koševo – Alipašina ulica. Nakon već urađene rekonstrukcije Trga ispred Bičakčića i Trga Karla Paržika, pristupit ćemo rekonstrukciji Gajevog trga ispred Tržnice, te Ulici Muhameda Kantardžića i Gimnazijskoj ulici.

Pristupićemo izgradnji gradskog parka Crni vrh, a parkove Hastahana i Kemal Monteno ćemo rekonstruisati. Park Hastahana ćemo urediti prema projektu Žalfija čim Komisija za zaštitu kulturno historijskih spomenika BiH dostavi svoju saglasnost. Park Kemal Monteno spojićemo pasarelom sa Merhemića trgom kako bi se građanima i građankama omogućio sigurniji prijelaz preko ulice. Jedan od prioriteta je izgradnja fiskulturne sale "Metalac" za potrebe dvije srednje i jedne osnovne škole.

Foto: Općina Centar: Park Kemal Monteno

Novu fiskulturnu salu dobiće i Osnovna škola Vladislav Skarić. Nakon izgradnje škole, sada ćemo građankama i građanima Šipa obezbijediti veliko dječije i sportsko igralište sa puno sadržaja. Pored
rekonstrukcije pomoćnih fudbalskih terena na Koševu planirana je, u sklopu sportskog kompleksa Koševo-Zetra, izgradnja savremenog tenis centra. Kao najveći kapitalni projekat izdvaja se rekonstrukcija Stadiona Koševo kako bi isti bio u skladu sa UEFA kategorijama. Pored rekonstrukcije prostorija SARTR-a i Otvorene scene Obala, punu pažnju posvetiću izgradnji Filmskog centra
Sarajevo u saradnji sa Kinom Meeting Point, Kantonom Sarajevo i rukovodstvom SFF-a.

Radiosarajevo.ba:  Kako ste se u toku svog trenutnog mandata borili protiv problema
zagađenja, bijele kuge, zagušenja saobraćaja i drugih?

Mandić:  Iako ni jedan od navedenih problema nije u našoj neposrednoj nadležnosti nismo sjedili skrštenih ruku. Podizanje stepena energetske efikasnosti važna je mjera za rješavanje problema zagađenja. Imajući to u vidu Opština Centar je u proteklom periodu sufinansirala projekte izrade termo fasada i utopljavanja objekata, kako kolektivnog tako i individualnog stanovanja. Pored javnog poziva etažnim i individualnim vlasnicima koji se raspisuje svake godine, Opština Centar je finansirala ili sufinansirala niz projekata za poboljšanje energetske efikasnosti na javnim objektima.

Ovom prilikom spomenuću samo dio tih aktivnosti: rekonstrukcija kotlovnice Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić", postavljanje termo fasade na Osnovnoj školi "Hasan Kikić", nabavku i postavljanje radijatora u fiskulturnoj sali u OŠ "Nafija Sarajlić", sistem grijanja i nova stolarija u FIS-u, nova termo fasada na objektu "Centar za izvrsnost u poduzetništvu" na Gorici. 

Smatram da se treba iskoristiti mogućnost akumuliranja električne energije kroz obnovljive izvore, zbog čega ćemo insistirati na uvođenju solarnih panela na svim osnovnim i srednjim školama u našoj opštini. Kada je u pitanju natalitetna politika Opština Centar pored jednokratne finansijske podrške porodicama za opremanje novorođenčadi sufinansira i troškove vantjelesne oplodnje. Osim toga, Opština Centar je prava na jednokratne novčane pomoći za rođenje djeteta predvidjela i za očeve koji koriste pravo na porodiljsko odsustvo.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima i glasačicama?

Mandić: Nikada nisam krio greške kojih je bilo, ali danas nakon četiri godine mogu svijetla obraza stati pred građane i tražiti od njih povjerenje za još jedan mandat. Ali ponavljam još jednom, važno je da glasači daju snažnu podršku i listama Naše stranke i Socijaldemokratske partije.

To nije pitanje ideologije ni stranačke pripadnosti već stabilnosti u opštinskom vijeću koja je nužna da bih se kao načelnik, umjesto političkim podvalama i blokadama, mogao baviti isključivo projektima i razvojem opštine.

Radiosarajevo.ba: Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu Centar nakon novog mandata ako pobijedite?

Mandić: Svaki projekat, svaki korak naprijed u protekle četiri godine bio je motivisan željom da naš grad i opštinu učinimo boljim mjestom za život. Ono što smo uradili u ovom mandatu već je počelo mijenjati lice i izgled opštine. Kao neko ko je cijeli život proveo na području opštine Centar, mogu reći da mi je privilegija biti na njenom čelu.

U budućnosti je zamišljam kao opštinu razvijenog evropskog grada, s mnoštvom zadovoljnih i mladih ljudi, prepunu parkova i rekreativnih zona, kao mjesto u kome je bezbjednost na najvećem mogućem nivou. Siguran sam da ću to postići do kraja drugog mandata i opštinu Centar
ostaviti u daleko boljem stanju nego što sam je zatekao prije četiri godine.

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak