Lazović o Vučićevom spominjanju Tuzle: Alarm za organe BiH, Srbija nije odustala od hegemonije

16
Radiosarajevo.ba
Lazović o Vučićevom spominjanju Tuzle: Alarm za organe BiH, Srbija nije odustala od hegemonije

Nakon što je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izazvao skandal kada je u razgovorima s pripadnicima Vojske Srbije spominjao i Tuzlu tokom održavanja vojne vježbe indikativnog naziva „Drina 2024.“, svoj komentar je dao Miro Lazović, ratni predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, u jednom trenutku tokom neformalnog razgovora sa vojnicima koji je sniman, Vučić ih je pitao koliko im je trebalo da se spuste do Drine.

''Nisam znao da nam je vazdušnom linijom svega 38 kilometara do Tuzle. Ja sam mislio da je barem 50 kilometara“, naveo je Vučić.

Očajni Audijevi radnici odlučili se na nevjerovatan potez: "Nijedno vozilo neće izaći iz tvornice"

Miro Lazović je to ovako dočekao:

„U pauzi od napornih poslova jer je posljednjih dana demonstrirao kulinarske vještine, praveći palačinke za djecu, miješajući džem sa domaćicama, te igrajući basket glumio košarkaškog trenera i radio mnoge druge poslove u sluẓ̌bi odbrane Srbije od unutrašnjih i vanjskih neprijatelja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić skoknuo je i na vojnu vjeẓ̌bu Vojske Srbije simptomatičnog naziva "Drina 2024" gdje se u razgovoru sa vojnicima raspitivao koliko im treba da dođu do Drine i koliko je udaljena Tuzla“, naveo je Lazović.

On je pozvao na oprez i sumnju.

„Moglo bi se reći ništa čudno u tome što se Vučić raspituje za Drinu i Tuzlu znajući da voli da pokazuje svoje zavidno poznavanje geografskih topomina, ali mi u BiH, zbog lošeg iskustva sa politikama iz Srbije, na svaku ovakvu izjavu moramo gledati sa oprezom i sumnjom“.

Skandalozno | Vučić na vojnoj vježbi spomenuo Tuzlu: 'To je samo 38 kilometara odavde…'

Lazović upozorava kako ove suptilne prijetnje treba sagledavati u širem kontekstu.

„Kontinuirane izjave Aleksandra Vulina o "srpskom svetu", Dodikovo prizivanje ujedinjenja RS-A sa Srbijom, te nedavno usvojena „svesrpska“ deklaracija u kojoj se na perfidan način , pod brigom za srpski narod, ispoljavaju duhovne, političke i teritorijalne aspiracije prema BiH, dovoljan su alarm za državne organe BiH kao i odgovorne političke partije da nađu adekvatne odgovore na ovakve političke izazove jer je očito da Vuč̣ićeva Srbija još uvijek ima imperijalne ideje u regionu“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak