Kurt Bassuener: Lideri u BiH, a pogotovo Čović su očajni

20
Radiosarajevo.ba
Kurt Bassuener: Lideri u BiH, a pogotovo Čović su očajni

Suosnivač i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu Kurt Bassuener danas je na redovnoj sesiji Kruga 99 kazao da je zajednički interes političke klase u Bosni i Hercegovini i Evropske unije da dođu do nekakvog sporazuma o Izbornom zakonu, ograničenoj ustavnoj reformi, uprkos ili zbog stalnih neuspjeha do danas da to učine.

Govoreći o temi „Savez iz očaja – EU i bosanskohercegovačke političke „elite“ Bassuener smatra da je za dominantne političke lidere u BiH, pogotovu lidera HDZ BiH Dragana Čovića, 'ovaj očaj je očigledan i opipljiv'.

"On vidi ovu priliku da još više hermetički zatvori ovu verziju feudalizma pod vođstvom etničkih stranaka, koja već postoji u BiH. Njegova dugotrajna prijetnja da će spriječiti održavanje izbora, ima podršku Zagreba, a HDZ se zalaže za tu agendu kod Evropske narodne stranke (EPP) i u Evropskom parlamentu - međutim, do sada bezuspješno", tvrdi Bassuener.

Tragedija u Olimpijskom selu: Trener preminuo od srčanog udara

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak