Ko će odgovarati za propale vakcine: Sputnik stavljali u frižider za kućnu upotrebu

1
Radiosarajevo.ba
Ko će odgovarati za propale vakcine: Sputnik stavljali u frižider za kućnu upotrebu

Osnovni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv specijalistkinje epidemiologije i načelnice Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor čiji su inicijali O.M. iz ovog grada u vezi sa propadanjem 1.342 doze vakcina protiv COVID-a 19, objavilo je prijedorsko Okružno javno tužilaštvo.

Optužnica tereti O.M. da je od polovine marta do 12. aprila u svojstvu službenog lica svjesno prekršila Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i tri interna akta jer je donijela odluke da se vakcine Sputnik V umjesto u profesionalni frižider, odnosno zamrzivač, marke Airmas, smjeste u frižider marke Beko, koji nije namijenjen za profesionalnu upotrebu.

"Svjesno je donijela i odluku da se rashladni uređaj 'Beko' priključi na neadekvatan UPS stabilizator zajedno sa još jednim frižiderom, ne obezbjeđujući pritom stalni nadzor nad smještenim vakcinama radi reagovanja i priključenja na agregat u slučaju eventualnog prestanka rada opreme, iako je bila dužna i mogla biti svjesna da usljed toga može doći do štete", navedeno je u optužnici.

Strašna scena u SAD-u: Muškarac se zabio u sigurnosnu barijeru Bijele kuće, preminuo na mjestu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak