Gintsburg: "Nakon Sputnika možete se revakcinisati bilo kojom vakcinom, ali..."

3
Radiosarajevo.ba
Gintsburg: "Nakon Sputnika možete se revakcinisati bilo kojom vakcinom, ali..."
Foto: News Medical / Sputnik vakcine

Alexander Gintsburg, direktor Instituta Gamaleya koji je razvio rusku vakcinu protiv koronavirusa, rekao je u petak da se revakcinacija nakon primanja Sputnika V može obaviti bilo kojom vakcinom.

Ipak, on je dodao i jednu važnu napomenu, da će "odgovornost za neželjene efekte snositi proizvođač druge vakcine".

"Moguće je s bilo kojim od široko korištenih vakcina, koje su do sada odobrene - Moderna, ili Pfizer, ili AstraZeneca", rekao je Gintsburg, prenosi agencija TASS.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

"Jedino što uvijek dodajem odgovarajući na ovo pitanje a to je da niti Institut Gamaleya, niti ruska država, niti Alexander Leonidovich Gintsburg lično neće snositi nikakvu odgovornost za nuspojave koje te vakcine mogu izazvati u poređenju sa Sputnikom V", naglasio je direktor Instituta Gamaleya u konferencija uživo koju je organizirao Ruski židovski kongres (Russian Jewish Congress).

Također, on je podsjetio kako su akutna faza bolesti i citostatička terapija jedine moguće kontraindikacije vakcinacije protiv koronavirusa Sputnikom V. 

Gintsburg je napomenuo i to da se, ukoliko je osoba vakcinisana, ništa loše neće desiti i ako se pojave ove kontraindikacije. Vakcina Sputnik V do sada je registrovana u 69 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 3,7 milijardi ljudi. 

Kao prva službeno registrovana vakcina protiv koronavirusa na svijetu, Sputnik V u Rusiji je prijavljen 11. augusta 2020. godine, podsjeća novinska agencija TASS

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije