Kako izaći na kraj sa visokim cijenama? Zabilježeno ostvarivanje ekstra profita

3
Radiosarajevo.ba
Kako izaći na kraj sa visokim cijenama? Zabilježeno ostvarivanje ekstra profita

Roba široke potrošnje, osnovne životne namirnice, sve skuplje. Na formiranje cijena utiču, između ostalog i cijene goriva u tom trenutku. Iako, u Bosni i Hercegovini bilježimo pad cijene goriva, izostaje pojeftinjenje namirnica. Ekonomisti kažu da na konačnu cijenu utiče mnogo faktora. Dozvoljava li se nerealno visoko formiranje cijena i ostvarivanje ekstra profita?

Cijene visoke. Primanja niska. Zadatak koji građani svakodnevno rješavaju. Porede standard u zemljama Evropske unije, ali i cijene sa stanjem u Bosni i Hercegovini. Gorivo jeste skuplje, ali životne namirnice u mnogim slučajevima jeftinije. Zbog čega roba široke potrošnje ne pojeftinjuje padom cijena goriva?

"Znamo da u zemljama u regionu imaju određene rezerve i daleko drugačije kontrolišu proizvodnju gdje može doći do pada osnovnih životnih namirnica. To kod nas se ne dešava zato što veći nameti, više para u državnoj kasi", Murisa Marić, Udruga potrošača "Don".

Pomozi.ba pokrenulo akciju za pomoć unesrećenim u poplavama u BiH

Tog novca niko se ne odriče. Potrebno je prilagoditi zakonsku regulativu. Na formiranje cijena utiče i tržišna utakmica. Konkurencija. Objašnjavaju nam naši sagovornici.

"U principu kada treba povećati cijene trgovci to rade odmah a kada treba da ih snize oni to čine tek onda kada ih na to primora konkurencija. Dakle tu ipak treba da prođe jedno duže vrijeme i treba da imate tržište na kojem postoji tržišna konkurencija da postoji veliki broj ponuđača", Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Analitičar pojasnio: Hoće li sukobi na Bliskom istoku dovesti do poskupljenja u BiH?

"Jedno od Vaših pitanja je bilo šta možemo uraditi? Jako malo i gotovo ništa. Zato što je zakon odnosno zakonska regulativa koja definiše tržište da daje mogućnost za ostvarivanje ekstra profita s druge strane mi smo uvoznici i onda dosta zavisimo od drugih spoljnih faktora i kretanja", Aleksandar Ljuboja, ekonomski analitičar.

Cijene nafte i naftnih derivata su nestabilne. Procjenjuje se da će doći do poskupljenja u narednim danima zbog nestabilnosti na Blisokm istoku. Ono što je gotovo izvjesno je da će to ponovo podići cijene životnih namirnica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak