Pojeftinjuje gorivo u Hrvatskoj: Donosimo i cijene u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Pojeftinjuje gorivo u Hrvatskoj: Donosimo i cijene u BiH
Radiosarajevo.ba / Gorivo / Ilustracija

Hrvatska Vlada je u ponedjeljak, 9. septembra, dala saopćenje u kojem najavljuju pojeftinjenje goriva od utorka, 10. septembra 2024. godine.

Osnovni benzin od utorka pojeftinjuje za pet centi po litri pa će njegova najviša cijena u iduće dvije sedmice iznositi 1,45 eura (oko 3 KM) , a osnovno dizelsko gorivo pojeftinjuje dva centa i stajati će 1,37 eura po litri (Oko 2,60 KM), odlučila je vlada u ponedjeljak, 9. septembra, na telefonskoj sjednici.

Plavi dizel pojeftinjuje tri centa na 0,76 eura (oko 1,40 KM) po litri, dok cijena plina (UNP) za spremnike ostaje nepromijenjena, 1,21 euro (oko 2,40 KM) po kilogramu, piše Jutarnji.hr.

Šleperom udario u carinsku kućicu na granici BiH i potpuno je uništio: Ima povrijeđenih

Šleperom udario u carinsku kućicu na granici BiH i potpuno je uništio: Ima povrijeđenih

Nepromijenjena je i cijena plina za boce - ostaje 1,75 eura (oko 3,4 KM) po kilogramu. Bez mjera Vlade osnovni benzin stajao bi 1,47 eura (oko 3 KM) po litri, a dizel 1,46 eura (oko 3 KM).

Cijena plavog dizela bila bi 0,85 eura po litri (oko 1,6 KM), a UNP-a za spremnike 1,41 eura (oko 3 KM) po kilogramu. Na kraju, UNP za boce stajao bi 2,04 eura (oko 4 KM) po kilogramu. 

Gorivo u BiH ponovo poskupljuje: Evo za koliko

Gorivo u BiH ponovo poskupljuje: Evo za koliko

U Bosni i Hercegovini, posljednje poskupljenje se desilo u julu 2024. godine.

"Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži, koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u periodu od 01.07.2024. godine do 03.07.2024. godine ovo Ministarstvo zaprimilo je 345 obavijesti o promjeni cijena i marži", naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Ovo poskupljenje se desilo nakon što je u Bosni i Hercegovini snižena cijena goriva po litri, za 0,25 kf, u junu 2024. godine. 

Cijene nafte su trenutno u posljednjih par dana, na londonskom tržištu nafte, pale za 10 postotaka, a to je uzrokovalo određeni pad cijena u državama susjedstva. U augustu 2024. zabilježen je osjetan pad potražnje za naftom što je dovelo proizvođače do odluka da smanje cijenu nafte. 

U ponedjeljak, 9. septembra, cijena goriva na pumpama u Bosni i Hercegovini na uzorku većih gradova (Mostar, Zenica, Tuzla, Sarajevo, Bihać) su u neznatnom padu od 0,05 pf za Dizel DS, Premium 95 benzin je u blagom padu od 0,10 pf na nekim pumpama, Super 95 u padu ide do 0,15 pf,  dok je cijena plina po kilogramu veća za 0,05 pf na nekim pumpama, a na nekim je jeftiniji za istu cijenu. 

Još uvijek nije poznato da li će doći do ugovorenog sniženja naftnih derivata u Bosni i Hercegovini, prateći trendove tržišta i trendove iz zemalja u regionu kao što je primjer Hrvatske. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije