Izetbegović: Da uđu specijalci, da ugase videonadzor...

Fena
Izetbegović: Da uđu specijalci, da ugase videonadzor...
Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) počela je danas popodne u Sarajevu, a kako je Feni kazao potpredsjednik stranke Safet Softić planirana je analiza izbornih rezultata.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je prije sjednice, na novinarsko pitanje u vezi s rezultatima izbora u Srebrenici, kazao da će se tu boriti svim legalnim sredstvima dokraja.

"Jer, da uđu specijalci, da ugase videonadzor, da se satima ne zna šta se tu dešava, da nakon toga Mladen Grujičić ima hiljadu glasova više nego srpski blok, stranke, to su očigledno flagrantna kršenja Izbornog zakona, nedopustivo je. Mi ćemo tu stajati uz apelaciju Ćamila Durakovića, uz njegovu tužbu, žalbu dokraja" istaknuo je Izetbegović.    

Upitan da li je Savez za promjene "valjan partner", Izetbegović je odgovorio da je za njih svako partner ko ovu zemlju prihvata, ko joj ne prijeti referendumima o otcjepljenju.

"Savez za promjene je taj, s nama će ostati i mi ćemo s njima ostati dokraja. Mi ništa ne počinjemo da bismo napola to rasturali", kazao je Izetbegović.

Dodao je  da je siguran da će ostati i koalicija u Federaciji BiH.

"Ova koalicija u Federaciji BiH, bit će tu nekih sitnih nervoza. Ona nije napravljena zato da se pobijedi na lokalnim izborima. Ona je urađena zbog bitnih stvari. Siguran sam da će ostati. Naravno, bit će primjedbi, bit će nekih promjena. Treba stvari ubrzati", kazao je predsjednik SDA, dodajući da je, sve u svemu, zadovoljan.

Istini za volju, dodao je, „ovi lokalni izbori jesu, da tako kažem, nanijeli štete i rasklimali koaliciju jače nego što smo to planirali, a znali smo da će se to desiti“.

"Međutim, to je dobilo jače dimenzije od planiranih, ali sanirat ćemo to i nastavit ćemo. S obzirom na ponašanje Milorada Dodika, s obzirom na konstalaciju odnosa u Federaciji BiH ne vidim da se to može drugačije složiti nego kako je to sada složeno, a stvari ne idu loše. Kad pogledate ekonomske pokazatelje, reformske procese, to ide u pravom smjeru, treba ići brže i to je sve", smatra Izetbegović.

Prema njegovim riječima, posljednji put kada su govorili o cestama i autocestama, kazali su da je to posljednji put u tom formatu, „dakle da predsjednici stranaka sjede“.

"Od sada će to preuzeti oni koji su za to zaduženi, prije svega ministri prometa, saobraćaja, direktor cesta, Autocesta i ubrzati tu čitavu stvar. Ali mislim da je ovo bilo neophodno što su uradili politički lideri, da se uspostavi model da se neke stvari principijelno dogovore da bi se to pokrenulo", rekao je Izetbegović.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak