"Tražimo od CIK-a da ponište izbore u Srebrenici"

Radiosarajevo.ba
"Tražimo od CIK-a da ponište izbore u Srebrenici"
Kolegij SDA, na danas održanoj sjednici, analizirao je rezultate proteklih lokalnih izbora i konstatovao da je SDA potvrdila poziciju najjače bh.političke stranke.

SDA, prema do sada prebrojanim glasovima, osvojila je preko 300.000 glasova i povećala broj vijećnika u FBiH za najmanje 50. U koaliciji sa SBB-om osvojene su 33 načelničke pozicije, a ista koalicija je ostvarila značajan rezultat u entitetu RS povećavši dosadašnji broj odborničkih mjesta.

"Ovaj rezultat bi bio još bolji da su ostale probosanske političke stranke prihvatile poziv i pridružile se ovoj koaliciji za područje RS, jer ne bi došlo do rasipanja glasova, a kapacitet političkog predstavljanja Bošnjaka u RS-u bi bio još veći", stoji u saopćenju ove stranke.

U nekim sredinama nisu ostvarena očekivanja SDA u pogledu načleničkih pozicija i to će biti predmet posebne analize, za svaku sredinu posebno, što će započeti već ovosedmičnom sjednicom Predsjedništva Stranke, a okončati se sjednicom Glavnog odbora SDA.

Kolegij SDA traži da se ponište izbori u Srebrenici, jer je grubo narušen integritet izbornog procesa upadom pripadnika MUP-a RS dana 4.10.2016.godine u zgradu Općine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal.

"Time su prekršene odredbe člana 2.13 i 5.27 Izbornog zakona BiH kojima su propisane isključive nadležnosti Općinske izborne komisije u čuvanju izbornog materijala, utvrđivanju i objedinjavanju zbirnih rezultata, te dostavljanju izbornog materijala Centralnoj izbornoj komisiji. Ovakvo protivzakonto stanje trajalo je do 5.10.2016.godine i u tom periodu Općinska izborna komisija nije mogla vršiti svoje nadležnosti čime je narušen integritet i legalitet lokalnih izbora u Srebrenici", kazali su iz SDA.

Kolegij SDA je razmatrao i pitanje lokalnih izbora u Stocu.

"Zahtjevamo od Centralne izborne komisije da donese odluku o poništenju izbora na redovnim biračkim mjestima i zakaže nove izbore u zakonom propisanom roku, tj. u roku od 14 dana od dana pravosnažnosti odluke. Izbornoj komisiji su poznate sve činjenice vezane za izborni proces u Stocu, tako da se ova odluka mogla donijeti već na današnjoj sjednici CIK-a. Upozoravamo članove CIK-a da ovo pitanje ne politiziraju, već da postupaju isključivo u skladu s zakonom.Neizvršavanje zakona može predstavljati i zloupotrebu službenog položaja. Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg treba dalje čekati", istakli su.

S Miloradom Dodikom nije dovoljno samo voditi politički dijalog

Kolegij SDA je najoštrije osudio otvorenu prijetnju koju je Milorad Dodik uputio Bošnjacima u RS zbog toga što na proteklim lokalnim izborima nisu glasali za njegovu, već za drugu političku stranku.

"Ako je i od Dodika, previše je. Nevjerovatno je da predsjednik jednog entiteta optužuje jedan od konstitutivnih naroda da, vršeći svoje biračko pravo koje mu je zagarantirano Ustavom „destabilizira RS“, te da će prema tom narodu imati „jedan savim drugačiji odnos“.

Osim što ovakav istup predstavlja eklatantan primjer govora mržnje, ovo predstavlja i krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Krivičnog zakona BiH. SDA će pružiti svu potrebnu pomoć Bošnjacima iz RS-a da protiv Milorada Dodika podnesu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo. S Miloradom Dodikom nije dovoljno samo voditi politički dijalog. On je već odavno izašao izvan okvira normalnog političkog dijaloga. S njim se u budućnosti trebaju baviti tužilaštva i sudovi", kazali su iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije