Iz Delegacije EU o izmjenama nastavnog plana u RS: "Nekonstruktivna politizacija obrazovanja u BiH"

4
Radiosarajevo.ba
Iz Delegacije EU o izmjenama nastavnog plana u RS: "Nekonstruktivna politizacija obrazovanja u BiH"

Nakon promjena u nastavnom planu i programu za historiju devetog razreda osnovnih škola u bh. entitetu RS, došlo je do mnogobrojnih reakcija koje su skoro pa jedinstvene da ovaj vid promjena ima za cilj revizija historije kakva jeste. 

Ćamil Duraković se oglasio 5. septembra, a potpredsjednik entiteta RS je jasno naveo da "također, pored osuđenih ratnih zločinaca, Karadžića i Mladića, djecu će učiti i o uzrocima i posljedicama 'Odbrambeno-otadžbinskog rata', ali će preskočiti genocid, etničko čišćenje i čitav dijapazon zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici vojske RS o kojima će, kao o herojima, učiti djeca devetog razreda osnovnih škola u RS-u".

Za portal Radiosarajevo.baizjavu su dali i iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, gdje se navodi da "jedan od 14 ključnih prioriteta istaknutih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU je poduzimanje konkretnih koraka na promoviranju okruženja pogodnog za pomirenje u cilju prevazilaženja naslijeđa rata. Iznalaženje zajedničkog i tačnog pristupa izučavanju osjetljive istorije rata 1990-ih predstavljalo bi dio nastojanja u tom pravcu.

Ljudi skupljali rukama ribe iz presušene rijeke i plakali: "Ovdje se život gasi"

Nažalost, političari i nadležni za oblast obrazovanja širom BiH i dalje podrivaju djelotvorno izučavanje istorije - što bi bilo nužno za postizanje društvene kohezije i razumijevanja - time što promovišu pristrasne narative o ratu, posebno kada je riječ o herojima i žrtvama.

Izmjene nastavnog programa za predmet istorija za deveti razred osnovne škole u entitetu Republika Srpska, prema pisanju medija, predstavljalo bi još jedan primjer nekonstruktivne politizacije obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Iz OHR-a za Radiosarajevo.ba o izmjenama nastavnog plana u RS-u: "Razočaravajuće"

Da bi se došlo do istinskog pomirenja, potrebno je posebnu pažnju posvetiti nastavnim planovima i programima. Odgovorni za oblast obrazovanja u Bosni i Hercegovini imaju ogromnu odgovornost prema budućim naraštajima.

Pozivamo nadležne organe da daju prioritet razvoju nastavnih materijala koji ohrabruju i osnažuju mlade ljude da odbace jednostrane narative i prihvate vrijednosti kao što su empatija, poštivanje drugih, kao i prihvatanje istorijski dokumentovanih i sudski utvrđenih činjenica".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak