Irfan Čengić: U Sarajevu postoje 2 opasna klizišta, uskoro ćemo izdati naredbu o evakuaciji građana

4
Radiosarajevo.ba
Irfan Čengić: U Sarajevu postoje 2 opasna klizišta, uskoro ćemo izdati naredbu o evakuaciji građana

Gost Jutra za sve na BHRT-u bio je Irfan Čengić, načelnik Općine Stari Grad.

S njim je razgovarao urednik emisije Zvonko Komšić, koji mu je postavio nekoliko zanimljivih pitanja o nedavno završenim Lokalnim izborima, klizištima u Sarajevu...

"Klizište nije na području Općini Stari Grad. Klizište je na području Općine Istočni Stari Grad. Eventualne katastrofalne posljedice bi bile u Općini Stari Grad. Mi smo kao općina na to upozorili, u novembru 2022. godine istakli da se po nama vrši nelegalno odlaganje građevinskog materijala", kaže Čengić.

Drama na cesti u BiH: Ispalo oklopno vozilo Oružanih snaga

On kaže da se tu otpad odlaže i sa drugih gradilišta...

"Tu se odlaže otpad i sa drugih gradilišta, ne samo Trebević Hills... Po sastavu strukture otpada i zemlje možete vidjeti da se tu odlaže otpad i sa drugih lokacija. Uglavnom iz Sarajeva, više nego iz bh. entiteta Rs", dodao je Čengić.

Zatim je rekao da u Sarajevu postoje dva problematična lokaliteta...

"Jedna je strana gdje je Bistički potok, a druga strana gdje su Curine njive. Problem je nasipanje zemljišta i to stvara klizište. Problem je što mi ne možemo pristupiti saniranju kod Curinih njiva, jer ono nije u Federaciji BiH. Mi ulazimo tako u RS. Inspektori i Eko policija RS su ulazili i naredili da se pristupi saniranju klizišta", naglasio je Čengić.

Prije 37 godina u Sarajevu klizište je odnijelo jedan ljudski život i kompletno naselje

Naglasio je da će uskoro izdati naredbu o evakuaciji stanovništva...

"Mi pripremamo plan evakuacije... Mi ćemo izdati naredbu o evakuaciji, a stanovništvo će odlučiti da li će napustiti svoje domove. Prvih 30 kuća u Mjesnoj zajednici Širokača su stanovnici koji su na udaru", dodao je Čengić.

Pogledajte ostatak intervjua:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak