Inspekcija naredila: UNSA ima 10 dana da poništi i odluku o izboru rektora i konkurs

10
A. Be.

U Sarajevu je danas, 27. septembra, održana, kako je najavljeno, završna konferencija za medije i razgovor sa rektorom Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifatom Škrijeljom.

Podsjetimo, početkom jula je Univerzitet u Sarajevu izabrao novog rektora i bilo je predviđeno da tu funkciju, u naredne četiri godine, a kako je Senat odlučio tajnim glasanjem u drugom krugu, obavlja prof. dr. Tarik Zaimović. 

No, kako je Škrijelj rekao novinarima danas, na skoro pa kraju ovog pressa: "Sat vremena prije početka konferencije dobili smo rješenje kojim se naređuje UNSA da poništi odluku Senata o izboru rektora i poništi konkurs! Rok je 10 dana. Ovo je skandal bez presedana."

Meteorolozi iz BiH upozoravaju: "Doći će do naglog zahlađenja, očekuju se obilne padavine"

Škrijelj navodi kako je "pravni lijek" žalba Ministarstvu, te potom nastavlja: 

"Od izbora rektora u julu bili smo suočeni sa anonimnim prijavama, inspekcijom, tužilaštvom, uredom za borbu protiv korupcije... Na sve upite odgovorli smo institucijama, a poseban pritisak je bio prije godišnjih odmora. Kruna tog postupanja je grubi nasrtaj na autonomiju UNSA."

Šta to znači, upitao je Škrijelj, pa i ponudio odgovor: "Vladajućoj većini poručujem kao rektor, ako dozvole ovaj nasrtaj i nezakonito postupanje inspekcije na UNSA, u trenutku isticanja mog mandata, UNSA bi ostao bez rektora. Ne piše u ovom aktu šta kad meni istekne mandat, a  nema rektora? Nema pravo inspektor da naređuje rektoru i UNSA - očekujemo da se ovo riješi."

A. Be.: S današnje press konferencije (Škrijelj četvrti s lijeva)

On je stava kako je ovo grubi nasrtaj koji traje godinama, a "osnivač ga ne zaustavlja, nego podupire".

"Mora se račistiti kod osnivača, na nivou KS. Da li Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS podupire legalni ili ilegalni rad? Ovo je moja poruka na kraju mog mandata, za 15 dana imali smo 10 inspekcijskih nadzora. Nasrtaj Uprave za inspekcijske poslove je napad na autonomiju UNSA i nije za toleranciju. Osnivač, ako ne zaustavi, snosi odgovornost za sve što će se desiti", govori Škrijelj.

Odbijajući da precizira na koju političku stranku misli, dodao je kako "vladajuća većina - stranka koja upravlja Službom za zapošljavanje, dva ministra, blokira procese na UNSA."

"Cilj napada na Univerzitet je blokada rada UNSA i osporavanje izabranog rektora. To rade pojedinci iz akademske zajednice pišući anonimna pisma, te neka Tužilaštvo postupi prema zvaničnoj prijavi. Mi ćemo poduzeti sljedeće - u utorak, u Vijećnici gdje je osnovan UNSA, obavit ćemo primopredaju, jer neću dozvoliti da odem s rektorskog mjesta, a da UNSA nema rektora", zaključio je Škrijelj.

Govorila je potom i pravnica UNSA Berina Smajlović kaže da je sve bilo "prema postupku propisanom zakonom", kako je na sjednici za izbor rektora izvršeno usvajanje izvještaja za komisiju koja je vršila proceduru glasanja i da ta "pitanja rješava Statut, a ne zakon".

"O sadržaju konkursa se Senat oglasio i on je legalan", dodala je. Komentiralo se na pressu i kako je Tarik Zaimović dobio 24 glasa, a protukandidatkinja prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo 21, dok je jedan listić bio nevažeći. 

Pravnik UNSA Enver Smajkan saopštio je za javnost da "odluka inspekcije kojom naređuju UNSA da poništi odluku o izboru rektora koja je zakonita i ispravna.

Kandidatkinja Đuvo nije sporila odluku, niti podnijela tužbu, čime je kandidatura i izbor novog rektora postala zakonita. Iz navedenog razloga nije postojao javni interes da se postupa u kontekstu provjere zakonitosti izbora.

Rješenje inspektora je doneseno u postupku za koji inspektor nije bio nadležan da provodi, po Zakonu o visokom obrazovanju, on nije nadležan da provjerava ispravnost ovih akata koje donosi senat, rekotrat ili upravni odbor. Njega kontroliše samo organ uprave Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, te isto postupanje propisuje Zakon o visokom obrazovanju i drugi srodni zakoni. Izbor rektora može poništiti samo Vlada KS.

Problem je da postupak preispitivanja takvih odluka rješava ministarstvo koje daje podršku takvom nezakonitom radu inspektora. Prije tri mjeseca, ja sam upoznao i premijera i Vladu KS i predsjedavajuće Skupštine Kantona da je vršena nezakonita kontrola upravnih akata, jer to nema uporište u zakonima o inspekcijama, te sam tražio mjere da se to spriječi.

14. augusta 2024. godine sam podnio krivičnu prijavu protiv inspektora i ministrice jer smatram da su zloupotrijebili položaj da bi pogodovali drugom kandidatu, iz ličnih interesa ili drugih, ne bih da nagađam.

Ovo nije prvi put, već treća krivična prijava, a ovaj put nećemo odustati niti od pravne zaštite i ići ćemo do kraja. Tražit ćemo da ministrica i Vlada KS ispita zakonitost odluke, te da, ako je nezakonita, da je ponište.

Rješenje inspektora je iznad njegove nadležnosti. Može Vlada KS odrediti lice koje će provesti postupak i utvrditi činjenice, a ne ovako da dođe inspektor koji to ne može kontrolisati naređuje.

Ovo je ismijavanje pravnom poretku i Vladi KS. Ovo je ismijavanje Vlade KS od inspektorata."

Šta je otkrila inspekcija?

Ovdje vrijedi naglasiti i kako su inspektori u svom nalazu istakli kako tekst konkursa nije adekvatan, a osporili su i pojedine dijelove procesa glasanja prilikom izbora rektora - od toga kako su glasali dekani čije ime nije u sudskom registru pa do onoga kako su za pojedine glasali predstavnici, a moralo bi se glasati lično.

Inspekcija je posebno naglasila jedan sporan dio, što je vjerovatno i ključ cijele priče. Naime, Tarik Zaimović, novoizabrani rektor, imao je zanimljivu prednost tokom glasanja - ovaj je kandidat mogao glasati sam za sebe, jer je bio na funkciiji prorektora, pa je mogao glasati, što je i učinio, a na nama je da "nagađamo i pogađamo" (...) kome je dao glas. 

Zaimović je inače redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak