Odluka je donesena: Tarik Zaimović je novi rektor Univerziteta u Sarajevu

4
Radiosarajevo.ba
Odluka je donesena: Tarik Zaimović je novi rektor Univerziteta u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tarik Zaimović

U srijedu, 3. jula, održana je izborna sjednica Senata Univerziteta na kojoj je prof. dr. Tarik Zaimović izabran za novog rektora Univerziteta u Sarajevu. 

On je pobijedio u drugom krugu tajnog glasanja Almiru Hadžović-Džuvo, redovnu profesoricu na Medicinskom fakultetu.

U prvom krugu niti jedan kandidat nije imao dovoljan broj glasova, odnosno Zaimović je imao 23 glasa, Hadžović-Džuvo 19, a tri su bila nevažeća.

EURO 2024 | Uživo iz Hamburga s utakmice Europskog prvenstva: Portugal - Francuska 0:0

EURO 2024 | Uživo iz Hamburga s utakmice Europskog prvenstva: Portugal - Francuska 0:0

Za izbor su bila potrebna 24 glasa pa se glasalo u drugom krugu, gdje je Zaimović i dobio taj broj glasova, dok je Hadžović-Džuvo dobila 21.

Na redovnoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu koja je održana je u srijedu, 26. juna, članovi Senata upoznali su se sa listom kandidata za izbor na funkciju rektora Univerziteta u Sarajevu za mandatni period 2024–2028. godine, na osnovu Izvještaja Komisije za provođenje procedure izbora rektora Univerziteta u Sarajevu za mandatni period 2024–2028. godine.

Kandidati za izbor na funkciju rektora bili su prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, redovna profesorica Univerziteta u Sarajevu -  Medicinskog fakulteta i prof. dr. Tarik Zaimović, redovni profesor Univerziteta u Sarajevu – Ekonomskog fakulteta.

Mandat rektora započinje 1. oktobra 2024. godine, a prestaje 30. septembra 2028 godine.

Rektor u toku mandata ne može vršiti funkciju predsjednika ili člana Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, obavljati funkcije u organima izvršne i zakonodavne vlasti, političkim strankama i sindikalnim udruženjima/organizacijama, kao i ostale funkcije čije je obnašanje ograničeno posebnim propisima.

Rektor Univerziteta u Sarajevu u toku mandata ne može vršiti funkciju dekana, direktora ili prodekana članice Univerziteta u Sarajevu.

Kandidat za ovu funkciju treba ispunjavati sljedeće uslove: da je državljanin Bosne i Hercegovine, da je u radnom odnosu na Univerzitetu u Sarajevu, da je izabran u naučnonastavno zvanje redovnog profesora, naučno zvanje naučnog savjetnika ili u umjetničko-nastavno zvanje redovnog profesora sa odbranjenim doktoratom umjetnosti, odnosno nauka, da kandidat koji ima izbor u naučnonastavno zvanje redovni profesor ispunjava obaveze utvrdene u clanu 134. stav (2) Zakona o visokom obrazovaniu (Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 36/22), da nije osuđivan za krivično djelo ili da se protiv istog ne vodi krivični postupak.

Podsjetimo, u prethodna dva mandata na poziciji rektora je bio prof. dr. Rifat Škrijelj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije