Ko je prof. dr. Tarik Zaimović, novi rektor Univerziteta u Sarajevu?

5
Radiosarajevo.ba
Ko je prof. dr. Tarik Zaimović, novi rektor Univerziteta u Sarajevu?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tarik Zaimović

Prof. dr. Tarik Zaimović je izabran za novog rektora Univerziteta u Sarajevu.

Na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu koja je održana je u srijedu, 3. jula, izabran je novi rektor. Ovu funkciju će sada izvršavati prof. dr. Tarik Zaimović.

On je pobijedio u drugom krugu tajnog glasanja Almiru Hadžović-Džuvo, redovnu profesoricu na Medicinskom fakultetu.

Nesreća u BiH: Radnik (61) pao sa skele i zadobio teške povrede

Nesreća u BiH: Radnik (61) pao sa skele i zadobio teške povrede

U prvom krugu niti jedan kandidat nije imao dovoljan broj glasova, odnosno Zaimović je imao 23 glasa, Hadžović-Džuvo 19, a tri su bila nevažeća.

Mandat rektora započinje 1. oktobra 2024. godine, a prestaje 30. septembra 2028 godine.

Rektor u toku mandata ne može vršiti funkciju predsjednika ili člana Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, obavljati funkcije u organima izvršne i zakonodavne vlasti, političkim strankama i sindikalnim udruženjima/organizacijama, kao i ostale funkcije čije je obnašanje ograničeno posebnim propisima.

Rektor Univerziteta u Sarajevu u toku mandata ne može vršiti funkciju dekana, direktora ili prodekana članice Univerziteta u Sarajevu.

Pogledamo li CV novog rektora, tamo stoji kako je Tarik Zaimović redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu: "Kao član Katedre za menadžment i informacione tehnologije, predaje predmete iz Upravljačkih informacionih sistema, Poslovnih informacionih sistema, Upravljanje IT projektima, Poslovanje u mrežnoj (ed) ekonomiji, kao i niz izbornih predmeta. Prof. Zaimović je objavio niz istraživačkih studija i publikacija, (ko)autor deset knjiga i nekih od značajnijih strateških dokumenata Vlade. Profesor Zaimović je od aprila 2019. godine prorektor za finansijske poslove Univerziteta u Sarajevu."

Isti izvor daje informacije pa nabraja kako je Zaimović do 2017. bio i koordinator reforme javne uprave, član UO odbora za e-vladu, član ekspertne komisije za sudske vještake, koordinator za sistem ranog upozorenje u BiH, raznih odbora u zdravstvu, državni ekspert za e-vladu, član tima za razvoj informacionih tehnologija, konsultant za razvoj informacionih strategija, član UO BH Telekoma, višegodišnji zaposlenik u uredu UNDP u BiH...

Tarik Zaimović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Tarik Zaimović

Period nakon rata je bio asistent prof. dr. Zlatka Lagumdžije, a tvrdilo se kako mu je upravo ovo poznanstvo otvorilo brojna vrata. U danima prije izbora, također, u medijima se spekuliralo o brojnim potezima koji su povučeni u proteklim danima i koji su, najblaže rečeno, u fokus stavljali njegove više političke, nego stručne ili naučne reference.

Spominjala se i duljina njegovog studiranja, a u prijavi za rektora primjetno je odsustvo i internacionalnog akademskog iskustva, ali i međunarodnih kontakata. Pogledamo li na stranici Researchgate, tamo se navodi kako ga se spominje u 22 publikacije i ima 93 citiranja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije