I Dom naroda će istražiti nabavku "malina-respiratora"

Fena

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH formirao je privremeno radno tijelo koje će ispitati nabavku 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM.

Podsjetimo, respiratori su nabavljeni preko firme „Srebrena malina“ iz Srebrenice, koja se bavi proizvodnjom malina. U slučaj se uključila i SIPA, a predmet će preuzeti Tužilaštvo BiH.

"Drago mi je da svi isto razmišljamo u cilju rješavanja ovog problema", kazao je Elmedin Konaković, na čiji je prijedlog formirana ova komisija.

Dodao je da su članovi ovog odbora Fahrudin Skopljak (SDA), Elmedin Konaković (NiP) i Zvonko Marić (SBB), zatim Damir Džeba (HDZ BiH) i nezavisni delegat Damir Marjanović, te Dragan Stevanović (SDP) i Žarko Vujović (SD), kao i Vibor Handžić (NS).

Odlučeno ko preuzima predmet iz afere "Respiratori"

Na sastanku koji je održan na inicijativu glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, koji je održan u prostorijama SIPA-e sa dužnosncima SIPA-e, Tužilaštva KS i Agencije za javne nabavke BiH, dogovoren je nastavak aktivnosti u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Cilj odbora je ispitati da li je dobavljač imao potrebne dozvole, da li su cijene bile tržišne kod nabavke respiratora i druge okolnosti.

Jasmin Duvnjak, šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, kazao je da je korupcija jedan od fenomena koje nagriza društvo.

"Uz sve to najvažnija stvar je da nam se kroz korupciju smanjuju sredstva i s tim se moramo boriti. Ne postoji zlatno pravilo za to, ali svi moramo dati svoj doprinos u borbi protiv korupcije te je osnivanje ovog tijela nužno. Važno je da se neki postupci na najtransparentniji način ispitaju", dodao je Duvnjak.

Delegatkinja Segmedina Srna Bajramović bila je nešto oštrija.

"Naš prvi korak je da hoštaplerima pokažemo da neće prolaziti nekažnjeno kao zadnjih 25 godina", istakla je ona.

Prva sjednica ovog odbora bit će održana nakon što se danas odredi ko će biti predsjednik i zamjenici predsjednika tog tijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak