U SIPA-i završen sastanak o nabavci respiratora vrijednih 10,5 miliona KM

A. S.
U SIPA-i završen sastanak o nabavci respiratora vrijednih 10,5 miliona KM
Photojoiner / SIPA istražuje kupovinu respiratora

U zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) završen je sastanak u vezi s aferom “Respiratori”, odnosno spornom nabavkom 100 medicinskih respiratora preko firme “FH Srebrena malina” za potrebe zdravstvenih institucija u FBiH.

To je za Radiosarajevo.ba potvrdio glasnogovornik SIPA-e Luka Miladiinović. 

Kako je navedeno, sastanku, između ostalih, prisustvuju glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, glavna tužiteljica Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija, direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, kao i tužilac Sead Kreštalica, koji je ujjuedno i šef Odjela za privredni kriminal i korupciju Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.
 
Zbog osjetljivosti operativnih informacija, nisu planirane izjave za medije, niti će se iznositi detalji sastanka.
 
"Sastanak je završen, a detalje razgovora ne mogu iznositi", dodao je Miladinović za naš portal, dodajući da je dsastanak trajao nešto više od sat.
 
Podsjetimo, u našu zemlju je stiglo ukupno 80 od 100 respiratora koji su naručeni od dobavljača Kine.
 
Iza ove nabavke stoji Fikret Hodžić, koji je vlasnik kompanije "FH Srebrena malina". On je za ovaj posao dobio 10,5 miliona KM.

Jelka Milićević, ministrica finansija i predsjedavajuća štaba Federalne uprave civilne zaštite, potvrdila je da nije data saglasnost za kupovinu opreme.

Ona je podsjetila da je ne tako davno upozorila javnost kako izmjene u sastavu i obimu Federalnog štaba Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene.

"Zbog svega navedenog zaista je potrebno potpuno istražiti šta se desilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz budžeta FBiH", istakla je ministrica Milićević.

U sve se uključilo i Tužilaštvo KS.

Tužilaštvo KS formiralo je dva predmeta za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije