Helez poručio Dodiku: Ovaj put si nadmašio sam sebe po gluposti. Tužan je taj tvoj život

11
Radiosarajevo.ba
Helez poručio Dodiku: Ovaj put si nadmašio sam sebe po gluposti. Tužan je taj tvoj život

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez odgovorio je danas, 24. jula na izjave predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodika o ulozi helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u gašenju požara.

Reakciju ministra prenosimo u cijelosti:

"U povodu netačnih, a slobodno mogu reći i glupih izjava za javnost, predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika kako helikopteri MUP Srbije mogu u par minuta izručiti 65 000 litara vode, mogu samo reći da je ovaj put nadmašio sam sebe po gluposti.

Nakon historijskog uspjeha na Olimpijadi: Mladi bh. matematičari dočekani u Sarajevu

Sudeći po izjavama Dodika helikopteri MUP Srbije imaju veći kapacitet nego rijeka Bosna ili Drina. Očigledno Dodik nije prošao ni vojnu obuku te su mu ovakvi podaci potpuno strani i nepoznati.

Vjerujem da su ovakve izjave potaknute mržnjom prema Bosni i Hercegovini, njenim institucijama, posebno Oružanim snaga BiH. Tužan je život živjeti u državi koju mrziš, a sanjati o drugoj.

Ambasada SAD-a objasnila kako su kompanije bliske Dodikovoj porodici pokušale sakriti trag

U cilju potpunog i istinitog informisanja javnosti naglašavam da su Oružane snage BiH u potpunosti spremne i sposobne gasiti požare na teritoriji Bosne i Hercegovine kao što to rade od svoga osnivanja. Trenutno su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i momentalno spremni da polete i izvrše misiju gašenja požara.

U posljednjih 10 godina u gašenju požara helikopteri Oružanih snaga BiH proveli su 538,8 sati u letu, izbacili 5 109 900 litara vode, prenijeli 18,3 tone tereta i 213 vatrogasaca. Pomažući ugroženima od poplava helikopteri Oružanih snaga BiH u posljednjih 10 godina proveli su 152,9 sati leta, prenijeli 390,5 tona tereta i evakuisali preko 300 stanovnika. Prilikom medicinske evakuacije imali su 63,4 sati leta, prevezli 24 pacijenta i 10 unesrećenih planinara.

Na žalost Milorada Dodika, iako ulaže ogromne napore da ih ukine i omalovaži, Oružane snage BiH svaki dan napreduju i razvijaju se, jer snaga vojske je u čovjeku. Pozivam Milorada Dodika da prestane gledat preko Drine te da zajedno posjetimo i obiđemo Oružane snage BiH, da se uvjeri u kapacitete, znanje i sposobnosti pripadnika Oružanih snaga BiH. Siguran sam biće ponosan, jer to su i njegove Oružane snage".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak