Bura zbog Dodikovog priznanja na televiziji: I Igor Crnadak pita - gdje su pare?!

8
Radiosarajevo.ba
Bura zbog Dodikovog priznanja na televiziji: I Igor Crnadak pita - gdje su pare?!
Foto: BN TV / Igor Crnadak i Milorad Dodik

Nakon gostovanja Milorada Dodika na Radio-televiziji Republike Srpske, gdje je Dodik, koji je
najavljen kao predsjednik RS, izjavio da RS raspolaže većom količinom novca koji je deponovan u inostranstvu, ali se ne može transferisati na račune u Republici Srpskoj zbog američkih sankcija, Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS, obratio se poslaničkim pitanjem ministrici finansija ovog entiteta Zori Vidović.

Crnada je istaknuo da je u istom gostovanju Dodik potvrdio da se radi o novčanom iznosu dovoljnom za višegodišnje nesmetano funkcionisanje RS.

"S obzirom na to da RS ima značajne neizmirene obaveze prema brojnim dobavljačima, te da se često i značajno zadužuje, nekad i po veoma nepovoljnim uslovima, informacija o velikoj količini novca u inostranstvu ima ogroman značaj i predstavlja pitanje od velikog interesa za cjelokupnu javnost", rekao je Crnadak.

Naša stranaka pita DF: Jeste li i ovaj put stali uz SDA i pomogli blokadu dvije milijarde KM?

Naša stranaka pita DF: Jeste li i ovaj put stali uz SDA i pomogli blokadu dvije milijarde KM?

Također, s obzirom i na to da se ne radi o privatnim sredstvima, nego o sredstvima RS, tzv. "narodnom novcu", Crnadak je od ministrice zvanično zatražio odgovor koliki je tačno iznos sredstava deponovanih u inostranstvu, o kojima je govorio Dodik, šta je njihov izvor, odnosno koje je porijeklo tog novca i gdje se tačno nalazi?

"Današnja opravdanja Zore Vidović ništa ne znače, budući da je Dodik precizno, što se čuje na
snimku njegovog gostovanja, rekao da RS ima novac u inostranstvu, da ne može da ga prebaci zbog američkih sankcija, te da je to dovoljno novca za višegodišnje nesmetano funkcionisanje RS. Iz svih ovih razloga, tražim zvanični odgovor na ovo pitanje, koje je od ogromnog značaja", naveo je Crnadak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije