SAD pitaju - gdje je novac?: Dodikova vlada kompanijama s crne liste dala više od 70 miliona maraka

3
Radiosarajevo.ba
SAD pitaju - gdje je novac?: Dodikova vlada kompanijama s crne liste dala više od 70 miliona maraka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Vlada RS je 2023. i 2024. godine potpisala ugovore vrijedne više od 70 miliona KM s Prointerom, Kalderom i Siriusom 2010.

Sve te kompanije su sada pod sankcijama američkog OFAC-a zbog njihove uloge u omogućavanju korupcije.

Saopćeno je ovo danas, 22. jula, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, uz zanimljiv hashtag #WhereIsTheMoney (gdje je novac, op.pr.).

Sud u Rusiji odlučio: Američka državljanka koja se bavi novinarstvom kažnjena višegodišnjim zatvorom

Sud u Rusiji odlučio: Američka državljanka koja se bavi novinarstvom kažnjena višegodišnjim zatvorom

Također su pozvali sve one koje to zanima da ugovore o kojima govore pogledaju OVDJE, dok oni, koje zanima stav američke vlade o Dodikovom carstvu, mogu provjeriti i OVAJ LINK.

Podsjetimo, krah sistema obznanjen je i javno 26. juna u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, čiji je šef Milorad Dodik, osoba koja se, zajedno s porodicom, saradnicama i njihovim firmama, nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Predsjednik Uprave Infinity International Group Bojan Vujić (u čijem su krilu gore navedene kompanije, a uvrštene su na američku crnu listu uz obrazloženje da su povezani sa Igorom Dodikom, Miloradovim sinom, op.pr.) tada je saopćio kako poslovati više ne mogu.

A, onda su pokušali novi manevar. Kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, pojedine kompanije iz Infinity group planirale su se preregistrovati i poslovati u okviru novoosnovane Invictus technology group. Inače, u okviru navedene grupe posluje nekoliko sankcioniranih kompanija, uključujući i Prointer.

Iz Ambasade SAD-a za Radiosarajevo.ba: Preregistracija firme da se izbjegnu sankcije nije dozvoljena

Iz Ambasade SAD-a za Radiosarajevo.ba: Preregistracija firme da se izbjegnu sankcije nije dozvoljena

"Po novom modelu funkcionisanja, Infinity grupacija više neće postojati. Kroz preregistraciju će firma nestati. Kompanija koja će u narednom periodu biti registrovana, prvenstveno za poslove iz IT industrije", rekao je Vujić o novim planovima. 

Vujić je istakao da je u proces preregistracije ušla i kompanija Kaldera, da kompanija Una više nije dio Infinity grupe, a za druge kompanije "još se traži rješenje". Portal Radiosarajevo.ba ovim je povodom ranije kontaktirao Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, s upitom da li je na ovaj način moguće izbjeći američke sankcije.

"Preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena prema zakonima o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, tačnije, prema Poglavljima 1(a)vi-vii, 2(a)-(b) i 5(a)-(b) Izvršne uredbe 14033", istaknuto je u odgovoru koji smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Na kraju je i vrlo jasno precizirano: "Banke i druge relevantne institucije trebaju temeljito preispitati svoje propise poslovanja s klijentima kako bi osigurale da ne krše sankcijske zakone SAD-a pružanjem usluga pravnim ili fizičkim licima koji na ovaj način pokušavaju izbjeći sankcije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije