Ovo je pet osuđenika koje je pomilovao Milorad Dodik

8
Radiosarajevo.ba
Ovo je pet osuđenika koje je pomilovao Milorad Dodik
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik pomilovao je pet osuđenika među kojima su i bivši pravobranilac Mirko Stojčinović i nekadašnji direktor bolnice u Doboju Mladen Gajić.

Dodik je svoje zakonsko pravo iskoristio, iako je Okružni sud u Banjoj Luci, u oba slučaja dao negativno mišljenje, piše Capital

Mirko Stojčinović je presudom iz jula 2021. godine osuđen na dvije i po godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, a presudu je u septembru 2022. godine potvrdio Vrhovni sud RS.

Emir Spahić završio u bolnici: Ovo je razlog

Emir Spahić završio u bolnici: Ovo je razlog

Također zabranjeno mu je da radi u državnoj službi.

Sudovi su utvrdili da je svojim propustima pričinio milionsku štetu Gradu Banja Luka u predmetima “Građa” i “Naš Dom”.

Međutim, zahvaljujući Miloradu Dodiku, Stojčinović se zbog svog kriminala neće naći iza rešetaka.

“Imenovanom se daje pomilovanje, potpuno oslobađanje od preostalog neizdržanog dijela kazne zatvora”, navodi se u odluci koju potpisuje Dodik.

S druge strane, bivšem direktoru bolnice u Doboju Mladenu Gajiću bit će izbrisana presuda za nesavjestan rad u službi kojom je osuđen na deset mjeseci zatvora, a koja je kasnije zamijenjena novčanom kaznom koju je platio.

Gajića je tužilaštvo teretilo da je sproveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i za „Dom za starija lica Doboj“ pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM sa PDV-om.

Prema optužnici, umjesto ugovorene medicinske isporučena je nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM. Ovaj novac Gajić je takođe nadoknadio.

“Mišljenje Okružnog suda u Banjoj Luci, koji je vodio prvostepeni krivični postupak, negativno je, a mišljenje Ministarstva pravde Republike Srpske je pozitivno”, navodi se u odluci o pomilovanju.

Pored ove dvojice, Dodik je pomilovao nekoliko ljudi sklonih nasilju, sa čime je nastavio svoju raniju praksu.

Amel Jašarević osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Mehmeda Ramića

Amel Jašarević osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Mehmeda Ramića

Akt o pomilovanju potpisan je za Miletu Simeunovića iz Teslića osuđenog zbog nanošenja tjelesnih povreda i učestvovanja u tuči. Ove presude će biti obrisane iz evidencije.

Za nanošenje teških tjelesnih povreda 2020. godine Osnovni sud u Banjoj Luci je osudio Nenada Matića, kojem će presuda biti takođe obrisana.

Ljubomiru Banjcu iz Bosanske Gradiške osuđenom za ugrožavanje javnog saobraćaja, odnosno za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo motociklista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije