Ambasada SAD-a objasnila kako su kompanije bliske Dodikovoj porodici pokušale sakriti trag

6
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a objasnila kako su kompanije bliske Dodikovoj porodici pokušale sakriti trag
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Ambasada Sjedinjenih Američkih Dražava u Bosni i Hercegovini na svojim društvenim platformama u srijedu, 24. jula, oglasila se i objasnila način poslovanja kompanija bliskih sa porodicom Milorada Dodika.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Kompanije povezane sa sankcionisanim pojedincima i politički moćnim osobama često restrukturiraju vlasništvo kompanija kako bi sakrile učešće porodice.

Jako nevrijeme pogodilo Hercegovinu: Padao led i jaka kiša, pogledajte snimak

Jako nevrijeme pogodilo Hercegovinu: Padao led i jaka kiša, pogledajte snimak

Ko ima koristi od ovih netransparentnih poslovnih aranžmana?

Slično tome, Dodikova mreža često restrukturira vlasništvo kompanija kako bi sakrila učešće porodice u kompanijama i izbjegla sankcije.

Na primjer, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativnom Televizijom (ATV) d.o.o. 2021. godine, ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC 5. januara 2022. označio ATV prema E.O 14033 za to što je bio u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao u ime, direktno ili indirektno, Dodika.

Početkom 2024. godine, K-2 je bio u procesu spajanja sa ATV-om, nakon čega bi K-2 preuzeo i zadržao svu imovinu ATV-a, a ATV bi prestao postojati", napisali su iz Ambasade SAD u Sarajevu, dodavši pitanje 'Gdje je novac?', napisavši uz objavu od prije nekoliko dana, kada su napomenuli na 1,1 milijardu KM koju je Vlada RS-a posudila na Banjalučkoj berzi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije