Od države za firme sa crne liste 500 miliona KM, Cenić: 'Mi vama damo ovo, vi nama date to'

11
M. F.
Od države za firme sa crne liste 500 miliona KM, Cenić: 'Mi vama damo ovo, vi nama date to'
Print Screen / Gorica, Milorad i Igor Dodik

Tri od ukupno sedam kompanija koje su Sjedinjene Američke Države stavile na novu listu sankcija zbog povezanosti s porodicom Milorada Dodika, već godinama uspješno dobijaju unosne državne poslove.

Od osnivanja, ove firme su dobile poslove vrijednije od 512 miliona maraka putem više od 1.400 tendera, pokazuje analiza Detektora. Najviše poslova dobile su od institucija Republike Srpske, uključujući Poresku upravu Republike Srpske, Elektroprivredu i državnu kompaniju Elektroprenos BiH.

Poslovi firmi Prointer, Kaldera i Sirius 2010 nisu ograničene samo na RS. Prointer ITSS je, na primjer, sklopio nekoliko ugovora s državnim institucijama u Federaciji Bosne i Hercegovine, uključujući nabavku računara i monitora za Ured za veterinarstvo BiH u vrijednosti od 34.000 KM, te održavanje mreže za Regulatornu agenciju za komunikacije BiH u vrijednosti od 30.000 KM.

Rusmir Musa, otac Džanana Muse, kandidat za gradonačelnika Bihaća

Rusmir Musa, otac Džanana Muse, kandidat za gradonačelnika Bihaća

Osim toga, Prointer je sklopio ugovor za podršku SAP sistemima sa Elektroprenosom BiH u vrijednosti od 250.000 BAM. Također, Prointer je održavao mrežu sarajevske općine Centar​, po ugovoru koji su potpisali 2020. godine, kada je u ovoj općini na vlasti bio Nedžad Ajnadžić.

Prointer, Kaldera i Sirius 2010 trenutno su uključeni u 16 novih nabavki koje su u procesu realizacije, očekujući potpisivanje novih ugovora vrijednih oko 1,5 miliona maraka. Posebno je istaknuta firma Kaldera koja je sklopila ugovore u vrijednosti od preko 180 miliona maraka, najviše sa Elektroprenosom BiH, Elektroprivredom Republike Srpske i Olimpijskim centrom Jahorina.

Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka, u izjavi za portal Radiosarajevo.ba ističe: "Gotovo svo poslovanje firmi pod američkim sankcijama je zasnovano na tenderima i na javim sredstvima. Trebalo bi prekinuti ugovore, dok god se ne riješi njihov status."

Svetlana Cenić
Facebook: Svetlana Cenić

Ona dalje pojašnjava da su državni organi znali s kim sklapaju ugovore i namještali tendere u njihovu korist:

"Znali su za to i državni organi kada su sklapali ugovor s njima, zbog njih su se i raspisivali tenderi i znalo se ko će proći na tim tenderima. Može se desiti ako nastave sa realizacijom tih poslova da i sami dođu na crnu listu."

Naša sagovornica dodaje i da je bilo pokušaja da se izbjegnu sankcije ali da su ti pokušaji osujećeni.

"Firme iz RS su pokušale da se registruju u Brčkom, prebace vlasništvo na druga lica što samo dovede da i ti ljudi završe na crnoj listi- jasni su financijski tokovi", navodi.

Crna lista: Amerika najavljuje nove sankcije zvaničnicima i bankama u Bosni i Hercegovini

Crna lista: Amerika najavljuje nove sankcije zvaničnicima i bankama u Bosni i Hercegovini

Cenić također ukazuje na političke implikacije: "Često su ti tenderi bili stvar političke trgovine, vi ćete nama pustiti ovo, mi vama ovo. Mi vama dajemo ovo, vi nama dajete to. Oni o tome javno govore kada dijele pozicije i kad se pogađaju oko toga, tako da ni tenderi nisu isključeni."

Nedavno je firma Sirius 2010 potpisala ugovor za digitalizaciju TV signala s državnim ministrom prometa i komunikacija Edinom Fortom. Forto je objasnio razloge za potpisivanje ugovora s firmom koja se našla na crnoj listi SAD-a, navodeći da je ugovor potpisan prije nego što su sankcije stupile na snagu, a projekt digitalizacije TV signala je od suštinskog značaja za BiH. "Odluka je donijeta u skladu sa zakonom i procedurama javnih nabavki, te ćemo poštivati sve obaveze preuzete prije uvođenja sankcija", rekao je Forto, dodavši da mu ne pada na pamet kršiti američke sankcije.

Edin Forto: Ne pada mi napamet kršiti američke sankcije, vidjet ćemo šta će biti s digitalizacijom

Edin Forto: Ne pada mi napamet kršiti američke sankcije, vidjet ćemo šta će biti s digitalizacijom

Ovaj nastavak saradnje s firmama na crnoj listi SAD-a jasno pokazuje ozbiljne nedostatke u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini. Ako se situacija ne promijeni, postoji rizik da dodatni subjekti, uključujući državne institucije, završe na crnoj listi, što bi moglo dodatno destabilizirati ekonomsku i političku situaciju u zemlji. Krajnji je trenutak da se prekine saradnja s kompanijama koje su pod sankcijama i osigura transparentnost i zakonitost u procesu javnih nabavki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije