Hamdija Fejzić: 'Mnoge majke nisu uspjele naći nijednu kost svog djeteta'

Radiosarajevo.ba

U Memorijalnom centru u Potočarima počela je komemoracija u povodu 11. jula Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Na samom početku govorio je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, preživjeli genocida u Srebrenici.

"Datum 11. juli u BIH i mnogim državama svijeta svih godina je obilježavan kao dan javnog pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama. S nama su mnogi dokazani prijatelji koji svojim prisustvom ovdje ne dozvoljavaju da žrtve i zločin budu zaboravljeni", rekao je Fejzić.

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

Dodao je da je negiranje genocida nad bošnjačkim civilima posljednja faza izvršenja genocida.

"Politiku negiranja provode one snage koje su genocid osmislile i koje su godinama pružale utočište osumnjičenim i osuđenim za genocid. Usprkos zakonu koji zabranjuje negiranje, imao samo jednu optužnicu i nikad masovnije negiranje genocida."

Fejzić je istaknuo važnost UN-ove rezolucije kojom se 11. juli obilježava kao dan sjećanja na genocid koji je počinjen.

"Žrtve su dobile međunarodno pravo na sjećanje, a negatori mjesto na sramnoj stranih historije.
Hvala svima koji su tome doprinijeli. Posebno hvala majkama Srebrenice koje godinama trpe poniženja i uvrede, a istrajavaju u borbi za dostojanstvo svojih sinova, muževa i braće. Mnoge majke nisu dočekale da ukopaju barem jednu kost svog djeteta", rekao je Fejzić.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minute u minutu pratite dešavanja iz Bosne i Hercegovine, ali i reakcije iz cijelog svijeta na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak