Govori se o nedostatku radne snage u BiH, a podaci govore drugačije: Sve više nezaposlenih osoba

3
Radiosarajevo.ba
Govori se o nedostatku radne snage u BiH, a podaci govore drugačije: Sve više nezaposlenih osoba

Poslodavci tvrde da Bosni i Hercegovini nedostaje 30 hiljada radnika - 20 hiljada u Federaciji BiH i deset hiljada u Republici Srpskoj, te da je ovogodišnja kvota od šest hiljada radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca nedovoljna. Poseban problem je, kažu poslodavci, što je procedura odobravanja radnih dozvola za strance veoma komplikovana i dugo traje.

Novi izvještaj Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, objavljen 4. septembra, govori o uzastopnom rastu broja nezaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini već dva mjeseca, odnosno u junu i julu, dok se zvanični podaci za august još uvijek čekaju. 

Iz Agencije navode da na dan 30. juna u Bosni i Hercegovini je bilo 325.568 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.

Samouvjerena izjava Mauricia Pochettina: Cilj nam je osvojiti Svjetsko prvenstvo

U odnosu na prethodni mjesec, maj , broj nezaposlenih osoba je veći za 638 osoba ili 0,2%.

Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, 192.395 ili 59,1% su žene. U odnosu na isti period prošle godine nezaposlenost u BiH je manja za 21.066 osoba ili 6,08%.

Trenutno stanje i perspektive tržišta rada u BiH: Nedostatak radne snage kao glavni problem

Od ukupnog broja registrovanih nezaposlenih osoba u junu 2024. godine, novoprijavljenih osoba koje traže posao bilo je 14.516 od čega 7.372 žene. Broj osoba brisanih sa evidencije zavoda i službi zapošljavanja je 13.563. Broj brisanih žena sa evidencije je 6.942. Od ukupnog broja brisanih sa evidencija zavoda i službi zapošljavanja zaposleno je 7.687 ili 56,68% od čega 4.154 žene ili 54,04%.

Domaće tržište radne snage uzdrmano je zbog nepovoljnih demografskih i migracionih trendova. Procjene su da će, poput susjednih zemalja, i nama u narednih nekoliko godina u oblastima kao što su građevinarstvo, ugostiteljstvo i prerađivački sektor, biti potrebno oko 100 hiljada radnika. Ako se što prije ne liberalizuje zapošljavanje stranaca, vrlo brzo možemo doći u situaciju da naša preduzeća ostanu bez radnika, a država bez prihoda kojima se pune zdravstveni i penzioni fondovi navode. 

Iako su izjave kontradiktorne sa podacima, ostaje nam da vidimo buduće promjene na tržištu rada u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak