Udruženje penzionera najavljuje proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi

4
Radiosarajevo.ba
Udruženje penzionera najavljuje proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Šetnja sunčanim Sarajevom

Penzioneri u Federaciji sa aktuelnim primanjima ne mogu kupovati lijekove i istovremeno pratiti svakodnevni rast cijena životnih namirnica.

Ne odustaju od svojih zahtjeva koji se odnose na rast penzija te isplatu jednokratne pomoći. Poruka je to sa današnjeg sastanka Saveza udruženja penzionera koji je održan u Fojnici. Kao jedan od zaključaka određen je i datum eventualnih protesta. Ukoliko ne dobiju adekvatne odgovore od Vlade Federacije, penzioneri će na proteste 3. oktobra. Položaj penzionera, kako i sami kažu, nije na zadovoljavajućem nivou.

"Prije 2 godine za 150 KM što je penzioner mogao kupiti - sada mu treba 350 KM, a još više su penzioneri ugroženi jer nema proglašenja inflacije. A cijene namirnica rastu", kaže Bečir Jašić, član Upravnog odbora Saveza penzionera ZDK-a.

Udruženje penzionera najavljuje proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi

Udruženje penzionera najavljuje proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi

I baš zbog toga penzioneri u Federaciji ne odustaju. Traže zakonske izmjene koje se odnose na redovno i vanredno usklađivanje penzija, isplatu jednokratne pomoći i veća sredstva za liječenje. Očekuju konkretna rješenja i odgovore Vlade Federacije već na sutrašnjoj sjednici.

Kako upozorava Senad Buljina, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera SBK-a, sadašnje stanje je neodrživo: "Što je najžalosnije, ni na jedan naš zahtjev Vlada nije odgovorila. Išli smo na pregovore, oni su nam čak predlagali neka zaključke. Nijedan zaključak koji su donijeli nisu realizirali".

Kako žive penzioneri u BiH: "Ovo je borba za opstanak"

Kako žive penzioneri u BiH: "Ovo je borba za opstanak"

"Ako sutra Vlada Federacije odluči da će raditi na realizaciji naših zaključaka - ne mogu se svi uraditi - vjerovatno će se neki od naših zaključaka smiriti i čekati koja su ponuđena rješenje. Ako se ogluši i kaže da su nerealni naši zahtjevi, nama preostaje jedino ići na proteste", upozorava Redžo Mehić, predsjednik Saveza penzionera federacije BiH.

Kao osnovni zahtjev penzioneri predlažu izmjene članova 79 i 80 Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju Federacije. Tako bi se ubuduće najniže penzije povećavale s rastom prosječne plate u Federaciji i rastom potrošačke korpe umjesto dosadašnjeg praćenja rasta BDP-a.

"Rast BDP-a u zadnje dvije godine opada. Iduće godine će biti i više i mi ne možemo očekivati u idućoj godini ni redovno usklađivanje penzija više od 2 do 3 posto, a o vanrednom ne možemo ni govoriti.

Ovo su tri najbolje države za penzionere: Jedna je u Europi

Ovo su tri najbolje države za penzionere: Jedna je u Europi

Zato je nama važno da se nađe rješenje koje će omogućiti u ovoj godini vanredno povećanje - naš je zahtjev 7 posto, ali smo spremni da razgovoramo sa Vladom", objašnjava Haso Halilović, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera TK-a.

Federalni ministar finansija Toni Kraljević kaže da Vlada i resorna ministarstva rade na iznalaženju rješenja, naglašavajući da razliku između prikupljenih doprinosa za PIO i isplaćenih penzija pokrivaju iz budžeta: "Iznos koji je prikupljen za prvih 8 mjeseci i isplaćenih penzija - diskrepancija je 318 miliona.

Neću koristiti ovo vrijeme, ne dopušta mi kućni odgoj, kako bih sada davao obećanja za koja nisam siguran da se mogu realizirati. Mogu samo kazati da resorno ministarstvo, premijer Vlade, PIO i Ministarstvo finansija rade na iznalaženju izvedivih modela usmjerenih podršci penzionerskog standarda".

Penzionerima u Hrvatskoj na račun legle velike cifre: Iz banke objasnili o čemu se radi

Penzionerima u Hrvatskoj na račun legle velike cifre: Iz banke objasnili o čemu se radi

Ukoliko za penzionere ne bude adekvatnih odgovora, peticiju koju su proteklih mjeseci potpisivali predat će Vladi Federacije već 17. septembra.

"Mi smo do jutros dobili 66.612 potpisanih peticija, s imenom prezimenom, brojem telefona i lične karte - to su ljudi kojima je prekipjelo", napominje Mehić.

I dok čekaju rješenja, kao krajnja opcija u borbi za bolji položaj penzionera, a koju ni sami ne priželjkuju, jesu protesti pred zgradom Vlade Federacije 3. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije