Penzionerima u Hrvatskoj na račun legle velike cifre: Iz banke objasnili o čemu se radi

2
Radiosarajevo.ba
Penzionerima u Hrvatskoj na račun legle velike cifre: Iz banke objasnili o čemu se radi
Pixabay / Ilustracija

Penzioneri širom Hrvatske suočavaju se s neplaniranim uplatama penzija iz drugog penzionerskog stupa za mjesec juni, koje su stigle višestruko na njihove račune u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB).

Greška, koju je izazvala tehnička prilagodba u sistemu banke, dovela je do uvećanih isplata na račune hiljadu korisnika Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva (HRMOD).

Kako bi riješili situaciju, HRMOD je izjavio da je banka odgovorna za nenamjernu grešku te da je odmah poduzela korake za otklanjanje problema i povrat sredstava. Unatoč tome, penzioneri su izrazili frustraciju zbog nedostatka komunikacije s bankom tokom nekoliko sedmica od nastanka greške.

Nesreća u BiH: Radnik (61) pao sa skele i zadobio teške povrede

Nesreća u BiH: Radnik (61) pao sa skele i zadobio teške povrede

"Sve je počelo u junu kada su penzioneri primijetili uvećane uplate na svoje račune, no HPB nije adekvatno obavijestila korisnike o situaciji sve do nedavnog otkrivanja greške", izjavio je jedan od penzionera za hrvatske medije.

Dodao je da su penzioneri zabrinuti hoće li morati vratiti prekomjerno isplaćena sredstva ili će im biti smanjene uplate u narednim mjesecima.

U međuvremenu, HRMOD je e-poštom obavijestio korisnike o nastaloj situaciji, dok su iz HPB-a istaknuli da su već pokrenuli proces povrata sredstava, ali nisu precizirali broj korisnika koji su bili pogođeni ovom greškom niti kada će povrat biti potpuno izvršen.

Riječ je o penzionerima koji na tu osnovnu penziju, koja u prosjeku iznosi 721 euro (1.411 KM), primaju i penziju iz drugog penzionog stupa. Od toga, oko 900 penzija iz drugog stupa izabrali su građani koji su u penziju otišli ove godine. Njihova osnovna penzija iznosi 635 eura (1.243 KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije