Znate li ko je Bosanac sa najskupljim automobilom? Ovo je njegova zanimljiva životna priča

3
Radiosarajevo.ba
Znate li ko je Bosanac sa najskupljim automobilom? Ovo je njegova zanimljiva životna priča
Foto: Biznis.info / Sado Maksuti

Danas uspješni biznismen, koji se može pohvaliti radom sa najvećim zvijezdama sa svjetske muzičke scene, a koji je, kako kaže, odrastao kao Bosanac i Hercegovac, što s ponosom ističe, rođen je u Makedoniji, a po desetom danu života je sa porodicom doselio u Prijedor.

Sado Maksuti, iako nije rođen u Prijedoru, ovaj grad cijeli život nosi u srcu. Tu je napravio prve korake, stekao prve ljubavi i prijateljstva, ali ga je vihor rata 90-tih odveo dalje.

"Bio sam i ostao Prijedorčanin. Moj djed je od 1947. godine živio u Ljubiji kod Prijedora. Ja sam završio osnovnu školu '16. maj' u Prijedoru, tu sam stekao puno drugova, a igrao sam i za omladinski pogon 'Rudara'. Moj otac Aziz je bio poznat i omiljen poslastičar u Prijedoru, ali je, nažalost, ubijen tokom rata 1992. godine. Te godine sam i ja izbjegao u Švicarsku, gdje sam imao težak život bez roditelja i porodice, jer je moja majka sa sestrama otišla u Makedoniju. Sa šesnaest godina sam došao kod rođaka u Švicarsku.

Justice? | U Sarajevu otvoren 7. festival dokumentarnog filma AJB DOC: U fokusu patnje jednog naroda

Justice? | U Sarajevu otvoren 7. festival dokumentarnog filma AJB DOC: U fokusu patnje jednog naroda

Moja porodica se tradicionalno bavila ugostiteljstvom. Pradjed je od 1910. do 1923. godine imao restoran u Beogradu. Roditelji su prije rata 90- tih godina prošlog vijeka kupili radnju, koju su 1991. renovirali, a ponovo je otvorili u januaru 1992. Uslijedio je rat, tako da je ostalo na meni da teško radim kako bih vratio dugove mojih roditelja, a u isto vrijeme sam pazio na majku, djeda i baku", počinje svoju životnu priču Maksuti.

Prvi dani i mjeseci izbjeglištva u Švicarskoj su mu bili teški. Nedostajala mu je porodica, grad u kojem je dotad lijepo živio, drugari iz škole, ali i saigrači iz Rudara. U Švicarskoj je nastavio igrati nogomet, koji mu je liječio tugu i skretao misli sa svega lošeg što je njegova porodica prošla i doživjela.

U BiH uvezen najskuplji automobil u posljednjih 10 godina: Ovo je njegova cijena

U BiH uvezen najskuplji automobil u posljednjih 10 godina: Ovo je njegova cijena

"Igrajući nogomet sam stekao jako puno prijatelja. Igrao sam za FC Winterthur. Inače, u Winterthuru živim od 1992. godine. Sa organizacijom koncerata u Švicarskoj sam počeo 1998. godine. Sve je to nekako vezano za ugostiteljstvo koje mi je bilo u krvi. Upoznao sam društvo i najprije pravio žurke za 300 ljudi.

Prva žurka je bila upravo u Winterthuru. Posao je s vremenom rastao, tako da sam došao na nivo organizacije festivala na kojima je bilo do 65.000 ljudi. Sarađivao sam sa mnogim pop i R& B zvijezdama: 50 Centom, Pitbullom, Calvinom Harrisom, Akonom, Snoop Doggom, Ritom Orom, Eminemom", kaže uspješni Bosanac.

Preokret u biznisu mu se dogodio 2011. godine, kada je krenuo u posao sa nekretninama.

"Na ovaj biznis sam se potpuno preusmjerio 2014. godine, a do tada sam još uvijek organizirao festivale. Danas radim nekoliko stotina stanova godišnje", govori Sado.

Velika ljubav su mu luksuzni automobili i ponosni je vlasnik italijanskog superautomobila Ares S1, koji je proizveden u limitiranoj seriji od 24 primjerka u cijelom svijetu, a kojeg je platio 650.000 eura. Trenutna cijena mu je milion eura.

"Kao dijete sam volio aute. Tata je prije rata imao Ladu, a ja sam mu uvijek govorio da kupi bolji. Od 1999. vozim luksuzne automobile. Najskuplji je Ares S1, a u garaži imam nekoliko luksuznih automobila. Životna želja mi je da nađem i kupim model Lade 1600 special, u crvenoj boji, koju želim da restauriram.

Ares S1 sam prvi dobio, a naručili su ga i Ronaldo i Supercar Blondie. Ovog vikenda u Italiji prisustvujem skupu koji organizira Supercar Owners Circle, na kojem se predstavljaju najluksuzniji automobili na svijetu. On se svake godine održava u drugoj državi, a dolaze jako poznate ličnosti sa svih kontinenata, i iz Formule 1", govori Maksuti.

Jednom godišnje dolazi u Prijedor da se sastane sa prijateljima. Porodična kuća mu je srušena, ali radnja njegovih roditelja još uvijek postoji, piše Biznisinfo.

"Do dan danas imam kontakt i jako prisan odnos sa školskim prijateljima. Svake godine dođem da obiđem grob mog oca u Prijedoru. Rođen sam kao Albanac, odrastao kao Bosanac, a danas živim kao Švicarac. Veliki prijatelj sa kojim se družim u Švicarskoj je Haris Dubica, poznati bosanskohercegovački reditelj spotova. I dalje sam veliki ljubitelj nogometa i sa mojim poslovnim saradnikom Rolfom Schubigerom redovno pratim utakmice švicarskog kluba St. Gallen čiji je on vlasnik.

Također, redovno gledam značajne nogometne utakmice širom Evrope. Dobro poznajem i u kontaktu sam i sa našim bivšim reprezentativcem Ervinom Zukanovićem. Zanima me i boks. Posmatrao sam nekoliko najboljih svjetskih mečeva posljednjih godina i imao sam priliku upoznati i družiti se sa jednim od najboljih boksera današnjice Anthonyom Joshuom", kaže na kraju Sado.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije