Efendić otvoreno: 'Popustili smo, autoput se gradi ka Hrvatskoj, a ne prema Neumu'

18
Radiosarajevo.ba
Efendić otvoreno: 'Popustili smo, autoput se gradi ka Hrvatskoj, a ne prema Neumu'

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Semir Efendić, obratio se javnosti povodom otvaranja poddionice autoputa Počitelj-Zvirovići. U svom obraćanju, Efendić je iznio oštru kritiku na račun političkih odluka vezanih za izgradnju autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu.

Efendić je istaknuo da je izgradnja autoputa započela izdvajanjem novca iz profita BH Telecoma za dionicu Sarajevo-Zenica, dok HT Eronet, iako u vlasništvu Vlade Federacije BiH, nije sudjelovao u financiranju.

Kada su se pojavili prvi rezultati u izgradnji, kreditori su pokazali spremnost da podrže projekte kao što je koridor 5C, ali su, kako Efendić navodi, političke odluke HDZ-a i popustljivost iz Sarajeva doveli do promjene smjera gradnje.

Saobraćajna nesreća u BiH: Formirane velike kolone

Prema njegovim riječima, umjesto nastavka gradnje autoputa prema sjeveru i Evropi, sredstva su preusmjerena za projekte u Hercegovini, uključujući dionicu od Mostara prema Hrvatskoj. Efendić je kritizirao odluku da se autoput ne usmjeri prema Neumu, jedinom gradu na moru u BiH, već prema Zvirovićima.

"Uzalud je rahmetli profesor Ibrahim Bušatlija objašnjavao da autoput mora ići prema Neumu, jedinom BH gradu na moru, a ne prema Zvirovićima, HDZ je svoje progurao. Posljedica toga je i ovaj bespotrebni most kojim je upropašten krajolik Počitelja, a ogromnu cijenu njegove izgradnje nisu platili ostaci Herceg-Bosne koji danas prave ceremoniju otvaranja sa Andrejom Plenkovićem, nego naravno građani Sarajevskog, Zeničkog i Tuzlanskog kantona u kojem nema ni milimetra autoputa.

Dakle, autoput ne gradi se od Mostara prema Sarajevu, nego prema Hrvatskoj, i zato na otvaranje dolazi premijer Hrvatske. Ima li potrebe naglašavati da je trojka sastavljena od NiP, SDP i NS HDZ-u poklonila Autoceste Federacije BiH pored Cesta FBiH kojima odavno upravljaju, pa su sada počeli davati i imena mostovima po Federaciji BiH. Fali još jedino da na ovaj most postave neki veliki križ i osvijetle ga po noći", rekao je Semir Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak