Dramatično: Gori prastara borova šuma u srcu Nacionalnog parka Sutjeska

13
Radiosarajevo.ba
Dramatično: Gori prastara borova šuma u srcu Nacionalnog parka Sutjeska

Od petka je na području planine Zelengora aktivan požar. Požar se proširio i zahvatio Nacionalni park (NP) "Sutjeska" na lokalitetu Tjentišta.

Aktivist iz udruženja Eko akcija, Anes Podić, je za portal Radiosarajevo.ba govorio i podijelio informacije sa terena.

"U centru Nacionalnog parka Sutjeska, na platou Šiljevice, na blizini Donjih Bara gori veliki požar na prostoru od 4 kvadratna kilometra. Požar je trenutno udaljen svega 2 kilometra od prašume Peručica", kazao je Podić i dodao:

Nesreća na Bradini: Automobil se zabio u kamion, ima povrijeđenih

"Ovo je već katastrofalno stanje, ali ako se proširi na Peručicu, bit će gubitak teških razmjera. U ovim trenucima se političari prepucavaju umjesto da skupe svu međunarodnu pomoć do koje mogu doći."

Podić smatra da ovaj požar Bosna i Hercegovina teško može sama obuzdati, te da se treba obratiti inostranim partnerima za pomoć.

"Bosna i Hercegovina posjeduje svega tri helikoptera, jedan elikopterskog servisa RS i dva Oružanih snaga BiH. Oni imaju ukupnu nosivost od tri tone vode.

Svjedoci smo katastrofalnih požara u hrvatskoj gdje u jednoj akciji sudjeluju brojni helikopteri zajedno sa nekoliko kanadera. Usporedbe radi, jedan kanader može ponijeti šest tona vode, a naši svi helikopteri zajedno mogu ponijeti tri tone. Sa svim resusrsima koje Hrvatska ima, opet sa velikom poteškoćom i uz dosta sreće uspijevaju ugasiti požare", naglašava Podić i dodaje da je nužna hitna reakcija vlasti ukoliko želimo imati šanse da ugasimo požar i spasimo Sutjesku i Peručicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak