Na Tjentištu gori stoljetna crnogorična šuma: Ulažu se nadljudski napori u gašenje požara

5
Radiosarajevo.ba
Na Tjentištu gori stoljetna crnogorična šuma: Ulažu se nadljudski napori u gašenje požara
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sutjeska, Tjentište

Na osnovu aktivnog požara u Nacionalnom parku (NP) "Sutjeska" na lokalitetu Tjentišta, gdje gori stoljetna crnogorična šuma neophodno je hitno angažovanje helikoptera za gašenje požara Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije, naveo je direktor Republičke uprave civilne zaštite RS Boris Trninić.

On smatra da bi angažovanje tog helikoptera odlučujuće pomoglo Helikopterskom servisu RS-a i angažovanom ljudstvu na terenu, pripadnicima civilne zaštite, vatrogascima i radnicima NP "Sutjeska".

"U proteklih 48 sati ulažu se ogromni napori da se spriječi širenje požara na Tjentištu. Ljudski i tehnički resursi su skoro iscrpljeni i ukoliko ne bude angažovan veći vazduhoplov za gašenje požara iz Republike Srbije može doći do ekološke katastrofe u prašumi Perućica i na cijeloj teritoriji NP 'Sutjeska'", naveo je Trninić.

Žena u bh. susjedstvu u nekoliko mjeseci pokušala ubiti tri muškarca

Žena u bh. susjedstvu u nekoliko mjeseci pokušala ubiti tri muškarca

Dodao je da prijeti nesaglediva šteta i katastrofa u ekološkom i materijalnom smislu, jer je ugroženo ogromno područje sa stoljetnom najkvalitetniojom šumom u jugoistočnoj Evropi, biosistem NP "Sutjeska" i prašume Perućica.

"Apelujem na institucije BiH da u drugi plan stave politiku i da se odobri dolet helikoptera za gašenje požara MUP-a Republike Srbije tipa Kamov. Taj vazduhoplov s velikim kapacitetom vedra i naleta dao bi veliki doprinos kontrolisanju i gašenju požara na Tjentištu i izbjegavanju nesagledivih ekoloških i materijalnih posljedica čitavom ovom regionu", istakao je Trninić.

Novi požar na Fortici iznad Mostara: Vatrogasci uputili važan apel

Novi požar na Fortici iznad Mostara: Vatrogasci uputili važan apel

Dodao je da su trenutno na terenu angažovani svi raspoloživi ljudski resursi i materijalna sredstva NP "Sutjeska", Vatrogasne jedinice Foča, Šumskog gazdinstva iz Foče, Helikopterski servis RS, kao i timovi Republičke uprave Civilne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije