Donald Trump tuži Twitter, Google i Facebook zbog 'cenzure'

1
Radiosarajevo.ba
Donald Trump tuži Twitter, Google i Facebook zbog 'cenzure'

Bivši američki predsjednik Donald Trump podigao je tužbu protiv tehnoloških divova Googlea, Twittera i Facebooka, tvrdeći da je žrtva cenzure.

Tužba je također usmjerena i na izvršne direktore tri kompanije.

Trump je suspendiran s društvenih mreža još u januaru, nakon nereda u Kapitolu predvođenih njegovim pristašama, a jučer je ovu tužbu "vrlo lijepim razvojem slobode govora".

Na konferenciji za novinare iz svog golf odmarališta u Bedminsteru u državi New Jersey, Trump se obrušio na društvene medije i demokrate, koje je optužio za  - zastupanje dezinformacija: "Zahtijevamo kraj 'shadow banninga', zaustavljanje crnih lista, protjerivanja i poništavanja, što tako dobro znate raditi", rekao je.

Tužbom se traži sudski nalog za okončanje navodne cenzure. Trump je dodao - "ako mogu 'zabraniti' predsjednika, to mogu učiniti bilo kome".

Nijedna od navedenih tehnoloških kompanija još nije odgovorila na tužbu koja je podnesena saveznom sudu na Floridi.

Bivši američki predsjednik je objavu zbog koje mu je zabranjen pristup Twitteru nazvao "rečenicom s puno ljubavi".

Prema Twitteru, tvitovi koji su rezultirali brisanjem Trumpa, bili su od 8. januara, napisani dva dana nakon nereda u glavnom gradu države. Pobuna je uslijedila nakon njegovih opetovanih tvrdnji, bez dokaza, da su izbori namješteni u korist Joea Bidena.

Napisao je da će "veliki domoljubi" koji su glasali za njega imati "divovski glas" i "neće biti nepravedno tretirani na bilo koji način ili oblik", a u drugom je postu rekao da neće prisustvovati inauguraciji predsjednika Joea Bidena .

Istodobno u srijedu, republikanski saveznici Trumpa u Kongresu objavili su akt u kojem opisuju svoj plan "preuzimanja Big Techa". Agenda se poziva na antitrustovske mjere za "razbijanje" ovih kompanija i preinaku zakona poznatog kao "Section 230".

"Section 230", koji je Trump pokušao ukinuti dok je bio predsjednik, u osnovi sprječava tvrtke poput Facebooka i Twittera da odgovaraju za stvari koje korisnici objavljuju. Kompanijama daje status "platforme", a ne "izdavača".

"To je zaštita od odgovornosti kakvu niko u historiji naše zemlje nikada nije dobio", rekao je Trump, kritizirajući to pravilo u srijedu.

Ipak, stručnjaci, kako piše BBC, vjeruju da tužbe vjerojatno neće uspjeti.

Trump će tvrditi da su povrijeđena njegova prava na Prvi amandman. No, tehnološke će kompanije reći da kao privatne firme imaju pravo odlučivati ko će koristiti njihovu platformu, a ne - argument koji će vjerojatno pobijediti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak