SAD / Donald Trump na prvom velikom skupu nakon izbora

27. 06. 2021. u 09:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na prvom velikom skupu otkako je napustio Bijelu kuću bivši američki predsjednik Donald Trump jučer se okomio na imigracijsku politiku svog nasljednika Joea Bidena i zatražio od pristaša da pomognu republikancima da vrate većinu u Kongresu.

Iako je održavao govore na republikanskim skupovima nakon što je poražen na predsjedničkim izborima prošle godine, skup u državi Ohio povratak je masovnim okupljanjima kakva su bila presudna za zadržavanje podrške njegove baze, tzv. MAGA-događajima (po skraćenici od Make America Great Again).

Ponovio da su izbori ukradeni

Trump je ured napustio nakon napada njegovih pristaša na Kapitol 6. januara, nedugo nakon govora u kojem je ponovio da su mu izbori 2020. ukradeni i da je on njihov pravi pobjednik, piše Index.hr.

U subotu je pred tisućama svojih pristaša ponovio ponešto sa svog redovitog popisa pritužbi, a uz kritike američkih izbora posebno je govorio o rastućem broju imigranata koji ulaze u SAD preko južne granice.

"Imali smo golemu pobjedu"

"Imali smo golemu pobjedu, oni su napravili nešto što se nikada ne bi smjelo dopustiti", rekao je Trump o izborima.

"Vratit ćemo Zastupnički dom, vratit ćemo Senat i preuzet ćemo natrag Ameriku, i to ćemo učiniti uskoro", rekao je.

Demokratska tanka većina u oba doma Kongresa bit će na ispitu na izborima na polovici mandata 2022., a povijest favorizira šanse republikanaca da dobiju mjesta na njima.

Prije skupa, Trump je jasno predstavio plan da se osveti republikanskom kongresniku iz Ohija Anthonyju Gonzalezu, koji je bio jedan od 10 republikanaca u Zastupničkom domu koji su glasali za njegov opoziv.

"Svaki republikanac treba glasati da ga se izbaci s dužnosti", rekao je o Gonzalezu nazivajući ga "lažnim republikancem".

Nakon skupa u Ohiju Trump planira govoriti na Floridi povodom praznika 4. jula, a sljedeće sedmice otputovat će na južnu granicu SAD-a i Meksika.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)