Dodik sutra želi da "oda počast" u Potočarima. Pogledajte šta su mu poručili iz Memorijalnog centra

2
Radiosarajevo.ba
Dodik sutra želi da "oda počast" u Potočarima. Pogledajte šta su mu poručili iz Memorijalnog centra

Milorad Dodik je na konferenciji za novinare 21. maja najavio da će na dan rasprave o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Skupštini Ujedinjenih naroda, položiti cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Potočara.

Dodao je da još nema odgovor na zahtjev kojeg je uputio Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari da delegacija Vlade bosanskohercegovačkog entiteta RS istog dana položi i vijenac u Potočarima...

A, iz Memorijalnog centra danas su uputili i zvanični odgovor Vladi RS ovim povodom. Njihov odgovor objavljujemo u cijelosti:

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

"Poštovani,

Imajući u vidu stavove i politiku Vlade RS kada je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici nad Bošnjacima 'zaštićene zone' UN-a ne možemo osigurati uslove za ovu posjetu.

Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS, insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992 — 1995. godine mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici, mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje je u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno.

Ukoliko to već ne žele uraditi u Srebrenici, Vlada RS može stati i položiti cvijeće ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su pripadnici specijalne brigade policije MUP-a RS ubili više od 1300 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica.

Ako su pak nestrpljivi i žele to uraditi što prije mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gdje je više od 8000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS.

Ako dolaze iz pravca Zvornika onda predlažemo da to urade u Pilici, u Domu kulture, gdje je 16. jula 1995. godine, bacanjem bombi i vatrom iz automatskog oružja ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak