DF Sarajevo: "Odluka ministrice je okrutni napad na djecu i osobe s poteškoćama u razvoju"

15
Radiosarajevo.ba
DF Sarajevo: "Odluka ministrice je okrutni napad na djecu i osobe s poteškoćama u razvoju"

Odluka Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, koju je donijela ministrica Hota-Muminović, da ukidaju dva od pet programa u sklopu Zavoda Mjedenica, je okrutni napad na djecu i osobe s poteškoćama u razvoju, i zahtijevamo hitnu promjenu ove odluke, saopćeno je danas, 13. augusta, iz Demokratske fronte (DF) Sarajevo.

"Ukidanje Internata za smještaj učenika, kao i dnevne Radionice za osobe s poteškoćama, će ostaviti najranjivije među nama bez redovnog obrazovanja i aktivnosti koje kao društvo nismo prestali nuditi ni u toku opsade  Sarajeva", upozoravaju iz DF-a, te dodaju:

"Obrazloženje kako se to čini jer navedeni programi nisu u skladu sa Pedagoškim normativima, iako postoje svi zakonski preduvjeti za njihovo postojanje, je van svakog razuma."

Zemljotres u Hrvatskoj

"Činjenica da ovo nije prvi ovakav slučaj za vrijeme ove Vlade Kantona Sarajevo, i da smo prošle godine imali situaciju u kojoj samohrana majka dvoje djece sa poteškoćama nije mogla upisati djecu u vrtić, jasno pokazuje da ovo nije greška, već model nebrige za osobe sa poteškoćama koji provodi Vlada Kantona Sarajevo, i posebno ministrica Hota-Muminović.

Ukoliko dalje funkcioniranje Internata i Radionice u Zavodu Mjedenica zahtijeva izmjenu Pedagoških standarda, promijenite ih. Ako zahtijeva izmjenu zakona, iako znamo da ne zahtijeva, sazovite Skupštinu da hitno razmatra izmjene zakona. Nikakvi standardi i zakoni ne smiju biti ispred brige za one kojima je najviše potrebna podrška društva", zaključili su iz sarajevskog ogranka stranke na čijem je čelu Željko Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak