Naida Hota-Muminović: Ovo nije štrajk upozorenja, Sivro je prijavljen policiji

8
I. M.
Naida Hota-Muminović: Ovo nije štrajk upozorenja, Sivro je prijavljen policiji
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Naida Hota-Muminović

Nakon što su prosvjetni radnici u osnovnim školama Kantona Sarajevo 17. aprila stupili u štrajk, Vlada Kantona Sarajevo (KS) je danas, 18. aprila, održala press konferenciju na kojoj se govorilo o uspješno provedenom socijalnom dijalogu sa svim sindikatima te je Vlada KS iznijela svoj stav o ovom štrajku.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović je poručila da na jučerašnjoj press konferenciji Sindikata je spomenuto da je 85 posto uposlenika stupilo u štrajk. Međutim, prema informacijama Ministarstvo, ova informacija nije tačna.

"Mi smo jučer školama poslali akt i tražili informacije kako je organiziran štrajk i nastava, koliko je nastavnika i drugih radnika u štrajku. Sve škole su nam dostavile informacije i možemo reći da tokom jučerašnjeg dana nešto više od jedne trećine radnika u osnovnim školama bilo u štrajku upozorenja. Dakle 36 posto radnika i naravno nisu svi nastavnici u štrajku", rekla je ministrica.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Naida Hota-Muminović je pojasnila da Pravobranilatvo Kantona Sarajevo je na raspolaganju Vladi KS, kao i Ministarstvu te da je ministarstvo pokrenulo inicijativu putem Pravobranilaštva da sud preipita zakonitost ovog štrajka. Mi smatramo da je on nezakonit i da su zahtjevi ovog štrajka u potpunosti neosnovani. Pravobranilaštvo je već poduzelo određene korake. Mi to radimo iz razloga što nam je interes djece veoma važan. Oni imaju pravo na obrazovanje, to je UN-ova konvencija koja je sastavni dio Ustava BiH. U njoj jasno piše da nijedno od ovih prava nema prevagu nad drugim pravima i sva su prava jednako važna, među njima su pravo na obrazovanje i sigurnost. Smatramo da ovim štrajkom narušena su pomenuta prava pogotovo iz razloga što je ovaj štrajk nezakonit i on se ne može ovako provoditi. U zakonu jasno piše da se štrajk upozorenja može provoditi 120 minuta, ali ne može trajati tri puta dnevno po 120 minuta svaki dan. To je stvarni štrajk, a ne štrajk upozorenja. Obratili smo se sudu i očekujemo da će sud brzo reagovati", kazala je ministrica. 

Ministrica je navela da je socijalni dijalog sa ovim sindikatom ide jako teško, ja sam o tome počela govoriti javno već i na Skupštini KS.

Naida Hota-Muminović: Znam da su mnogi u strahu da će možda doći u nemilost nasilnog sindikaliste

Naida Hota-Muminović: Znam da su mnogi u strahu da će možda doći u nemilost nasilnog sindikaliste

"Protekle tri godine su obilježene jednim vrlo nasilničkim ponašanjem ovog nasilnog sindikaliste. Poznato je da je on već novčano kažnjen za narušavanje javnog reda i mira u prostorijama ministarstva 2022. godine. Na svojim profilima na društvenim mrežama često je pisao da se 'ministrica gubi kao abdest', stavljao je karikature referirajući se na to da sam ja mačeha stigmatizirajući učenike koje imaju mačehu. Ovo prosvjetni radnici ne mogu raditi", kazala je Naida Hota-Muminović.

Objavio je i karikaturu, animirani crtani film Elmer lovac sa puškom uz potpis: 'Ja sam spreman, a ti?'. Ova karikatura je, kazala je ministrica, objavljena prošle godine netom nakon nemilih događaja u Beogradu. 

"Poslao je u martu pismo svim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo u kojem piše: 'Informišemo vas da će u narednom periodu na području Kantona Sarajevo sigurno doći do ugrožavanja sigurnosnih prilika zbog potpunog bojkota i svakodnevnih štrajkova u osnovnim školama'. Sindikalno pravo ne bi trebalo da ugrožava sigurnost", istakla je Naida Hota-Muminović.

Navela je i da u posljednjažoj u nizu izjava Saudina Sivre dobila je nadimak Badema, vjerovatno aludirajući na lik žene koja je ubijena iz prijeratnog filma.

"Ovo sam prijavila policiji. U vremenu ovakvog femicida i nasilja nad ženama ovo se dešava na profilu sindikaliste. Stavlja mi riječi u usta koje nisam rekla i kleveče. Objavio je fotografiju i kaže da sam navodno rekla: 'Radnici trebaju biti zahvalni meni i da šute i da rade kako im naredim. 45 minuta je 45 minuta ne sat vremena'. Ja to nikad nisam rekla i u potpunosti se ograđujem od ovoga", poručila je ministrica. 

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: Nismo zaprimili odluku o štrajku, idemo na sud

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: Nismo zaprimili odluku o štrajku, idemo na sud

Naglasila je da kada je pozivao da se bojkotuju pedagoški standardi i normativi, zaprijetio je povjerenicima te pokazala dio poruke u kojoj piše: "Ukoliko utvrdim da neki povjerenik nije postupio po dopisu i naredbi, istovremeno će od njega biti zatraženo pečat podružnice, a od banke zatražena blokada računa podružnice. Ako ovo sve nekome nije jasno i ako misli da trebamo da povijamo kičmu, neka mi se javi u PP (privatna poruka)."

"Ovaj štrajk je organiziran u ovakvom ozračju. Za to vrijeme njegova godišnja primanja su nešeto više od 63.000 KM. To je mjesečno 5.251 KM, ove informacije su dostupne u registrima koje vodi Kanton Sarajevo. U komisijama gdje se traži učešće sindikata on je uvijek član. Samo u jednoj se traži dva člana i tu je pored njega bio još jedan član sindikata. Po ovom osnovu je naplatio 7.850 KM iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje. U sedmici on ima ukupno 27 učenika kojima predaje. Poređenja radi, profesor engleskog jezika u istoj školi ima 280 učenika, profesor njemačkog 142 učenika, a profesor historije 146 učenika. I zato smetaju standardi jer su oni definisani da se ovakve grupe ne mogu praviti", istakla je Naida Hota-Muminović.

Ministrica je kazala da ovaj sindikalac možda može voditi kantonalni odbor sindikata, ali on ne može voditi obrazovne politike u Kantonu Sarajevo.

"Ovo je bio samo jedan dio prijetnji koje ukazuju na to da je riječ o visokokonfliktnoj osobi. Takva osoba ne može procjenjivati koje su reforme dobre, a koje nisu. Mi se nećemo dogovarati sa ovim nasilnim sindikalistom koji pravi anarhiju jer socijalni dijalog s njim su uglavnom uvrede i prijetnje. On je htio da se mi u kancelarijama dogovaramo šta će raditi ministarstvo i vlada i da on daje saglasnost na to. Kao da ne postoje zakoni. To se zove anarhija. Mi na to nećemo pristati", podvukla je ministrica.

Saudin Sivro: Počeli su vršiti pritisak, krenut ćemo u radnički neposluh

Saudin Sivro: Počeli su vršiti pritisak, krenut ćemo u radnički neposluh

Naida Hota-Muminović je navela da pedagoški standardi ne umanjuju prava radnika, to pokazuje i povećanje plata.

"Mi ćemo nastaviti raditi na tome. Prekovremeni pžrad se plaća i plaćat će se, ali neće se plaćati fiktivni prekovremeni rad", istakla je ministrica.

Poručila je da je utvrđeno je da 47 škola uopšte nema potpisan sporazum o provođenju štrajka te da postoje škole u kojima se uopće štrajk ne odvija, a postoje škole u kojima štrajkuju svi.

Podsjećamo, zbog nezadovoljstva obrazovnim sistemom i brojnim nepravilnostima koje su uočeni u standardima usvojenim u martu ove godine, prosvjetni radnici su, nakon poziva na sastanke, stupili u štrajk upozorenja koji će, prema najavi, trajati do kraja ove školske godine ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije