Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: Nismo zaprimili odluku o štrajku, idemo na sud

4
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: Nismo zaprimili odluku o štrajku, idemo na sud
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo do danas nije zaprimilo Odluku o štrajku upozorenja, koji organizuje Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo -  saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

"Neformalno smo dobili odluku o štrajku upozorenja, te u cilju objektivnog informisanja javnosti naglašavamo da smo školama uputili dopis o dosljednom poštivanju svih relevatnih propisa kojim se reguliše pitanje štrajka. Navedenim dopisom traženo je od škola postupanje u skladu sa članom 154. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. S obzirom da navedeni član Kolektivnog ugovora definiše prava i obaveze radnika koji učestvuju u štrajku, neophodno je isti primijeniti prilikom obračuna plata i naknada iz radnog odnosa", naveli su iz Ministarstva.  

Kako se navodi u saopćenju, u narednim danima službenici Ministarstva i uposlenici Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo posjetit će škole da bi sačinili službene zabilješke o pravima učenika na odgoj, obrazovanje i sigurnost koja su zagarantovana Konvencijom o pravima djeteta i shodnu članu 5. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini ("Sl. glasnik BiH", br. 18/2003 i 88/2007 - dr. zakon).

Nakon velikog kašnjenja, institucije BiH bi trebale dobiti budžet za 2024. godinu

Nakon velikog kašnjenja, institucije BiH bi trebale dobiti budžet za 2024. godinu

"Škole će Ministarstvu, na dnevnoj osnovi, dostavljati informacije o provođenju štrajka svaki dan. Evidentno je da radnici u određenom broju škola ne učestvuju u štrajku niti ga podržavaju. Ministarstvo će, putem Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, pokrenuti pitanje pred nadležnim sudom o zakonitosti tog štrajka kako bi se zaštitila prava djece na odgoj, obrazovanje i sigurnost, te osigurala vladavina prava i spriječila samovolja i anarhističko ponašanje vođe sindikata", navodi se.   

Iz Ministarstva također izražavaju žaljenje što je došlo do obustave nastave. Smatraju da su time ozbiljno ugrožena prava učenika i njihovih roditelja, s obzirom da je ukupna argumentacija za štrajk bazirana na insinuacijama, neistinama i zastrašivanju prosvjetnih radnika.  

Saudin Sivro: Počeli su vršiti pritisak, krenut ćemo u radnički neposluh

Saudin Sivro: Počeli su vršiti pritisak, krenut ćemo u radnički neposluh

Vlada Kantona Sarajevo će održati sutra pres-konferenciju, s početkom u 14 sati, te tom prilikom i iznijeti svoj stav o tom štrajku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije