Naida Hota-Muminović: Znam da su mnogi u strahu da će možda doći u nemilost nasilnog sindikaliste

13
Radiosarajevo.ba
Naida Hota-Muminović: Znam da su mnogi u strahu da će možda doći u nemilost nasilnog sindikaliste
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Naida Hota Muminović

Ministrica oza odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović poslala je poruku roditeljima i starateljima učenika i prosvjetnim radnicima povom pokretanja i provođenja štrajka u osnovnim školama Kantona Sarajevo.

U poruci roditeljima - starateljima učenika iskazala je da u potpunosti razumije njihovu zabrinutost, kao i mnoga pitanja na koja traže odgovore, zbog početka štrajka u osnovnim školama.

"Razumijem da su trenutne okolnosti uznemirujuće za vašu djecu i za vas. Koristim priliku da vam poručim, kao i do sada, prava i interesi djece će biti imperativ, na osnovu konvencije o pravima djeteta, koja je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, a prava djeteta imaju prednost nad pravima odraslih. Smatramo da su razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a sam štrajk je nezakonit", rekla je ministrica.

Šejla Zonić sa odmora poslala poruku koja je oduševila sve njene fanove u regionu

Šejla Zonić sa odmora poslala poruku koja je oduševila sve njene fanove u regionu

Uvjerava roditelje da je ministarstvo putem Pravobranilaštva Kantona Sarajevo pokrenulo pravne mehanizme i od suda traži da se ovaj štrajk proglasi nezakonitim, kao i da se isti obustavi, u cilju osiguranja vladavine prava i osjećaja povjerenja u institucije sistema.

"Pozivamo vas na strpljenje i zajedničko djelovanje jer prava djeteta su iznad svih drugih prava, te djeca ne smiju biti žrtve manipulacija odraslih", poručila je ministrica Hota-Muminović.

Saudin Sivro: Počeli su vršiti pritisak, krenut ćemo u radnički neposluh

Saudin Sivro: Počeli su vršiti pritisak, krenut ćemo u radnički neposluh

Poruku prosvjetnim radnicima, kolegama i kolegicama ministrica Hota-Muminović je započela podsjećanjem kako je u protekle tri godine uložila veliki napor da unaprijedi prilike u svim školama.

"To su milionske investicije u školsku infrastrukturu, u programe i sadržaje, u stručna usavršavanja, kao i u povećanje plata radnicima u obrazovanju. To je vidljivo i mjerljivo i ne može se negirati", dodala je ministrica.

"Znam da su mnogi od vas bili pod pritiskom i da ste u strahu da li ćete možda doći u nemilost nasilnog sindikaliste. Uvjeravam vas da ćemo i u narednom periodu raditi na izgradnji obrazovanja koje će biti zasnovano na meritokratiji. Kroz propise ćemo onemogućiti da bilo koji pojedinac može odlučivati o vašim sudbinama i prema vlastitoj procjeni poslušne nagrađivati, a neposlušne kažnjavati", kazala je Naida Hota-Muminović.

Pozvala je sve da interes učenika stave na prvo mjesto i da pristupe sanaciji štete koja nastaje ovim štrajkom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije