Denis Bećirović i njegova supruga obilježili 20. godišnjicu obnove Starog Mosta u Mostaru

5
Radiosarajevo.ba

U okviru Konferencije "Mostar 2024: Dijalog za budućnost", sinoć, 22. jula, je za visoke dužnosnike i učesnike priređen kulturni performans uz bacanje cvijeća sa Starog mosta za žrtve svih ratova, a potom i Mirovna večera u kompleksu Koski Mehmed-pašine džamije, čiji je domaćin bio predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Povelje mira, povodom dvadesetogodišnjice obnove Starog mosta u Mostaru dobili su UNESCO i Svjetska banka. Ove dvije organizacije su 1998. godine zajedno sa Gradom Mostarom potpisale Globalno partnerstvo za obnovu Starog mosta u Mostaru.

Bilo je to po prvi put u historiji da ove dvije institucije sarađuju na jednom projektu obnove graditeljskog nasljeđa.

Predsjedništvo BiH odlučilo: BiH će biti jedna od potpisnica novog Pariškog sporazuma

Predsjedavajući Bećirović je poželio dobrodošlicu u Mostar i Bosnu i Hercegovinu, a pored njega prisustvovali su i brojni visoki dužnosnici, ali i njegova supruga Mirela Bećirović.

"Najiskrenije hvala svim državama i međunarodnim organizacijama koje su učestvovale u obnovi Starog mosta. Posebno prijateljskoj Republici Turskoj koja je s prvim milionom dala veliki poticaj. Veliku pomoć pružili su i Svjetska banka, kao i Nizozemska, Italija, Francuska, Hrvatska, Razvojna banka Vijeća Evrope, Fondacija Aga Kan, i brojni drugi. Hvala i UNESCO-u koji je 2005. uvrstio Stari most na listu svjetske kulturne baštine. Bosna i Hercegovina i Mostar ne zaboravljaju prijatelje", rekao je Bećirović.

Njegova supruga je na svom Instagram profilu objavila fotografije sa obilježavanja 20. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak