Čuva eksponate stare i po nekoliko vijekova: Manastir na jugu BiH izgrađen kada i Stari most

2
Radiosarajevo.ba
Čuva eksponate stare i po nekoliko vijekova: Manastir na jugu BiH izgrađen kada i Stari most
Foto: Boris Trogrančić / Žitomislić

Bosanskohercegovački fotograf Boris Trogrančić kroz svoj rad predstavlja najljepše dijelove Bosne i Hercegovine.

Ovaj put posjetio je muzej Žitomislić.

"Nedavno sam imao priliku sudjelovati na foto izložbi pod nazivom "Mostovi u BiH - biseri graditeljstva i simboli zajedništva", održanoj u prelijepom ambijentu muzeja Žitomislić, a u režiji Fondacije Muzej Žitomislić. Budući da je moja fotografija Starog mosta izabrana među 25 najljepših i izložena u muzeju, pozvan sam na dodjelu nagrada i druženje.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Još kao dječak svako ljeto bih sa roditeljima na putu ka moru prolazio ovim putem, i baš ovaj naziv mjesta Žitomislići mi se urezao u sjećanje - nekako je baš od ovog mjesta klima postajala sasvim drugačija nego ona u Bosni odakle ja dolazim. Doslovno se baš tu počeo osjećati karakteristični miris hercegovačkog bilja i to je bio jasan znak da je more već blizu", navodi Trogrančić.

Interesantna je činjenica da je gradnja manastira u ovom današnjem obliku započeta 1566. godine, iste godine kada je izgrađen i Stari most u Mostaru.

U pisanim izvorima pravoslavni manastir Žitomislići prvi se put spominje u otomanskim popisnim defterima za Bosanski sandžak 1468./1469. godine i Hercegovački sandžak 1477. godine.

Žitomislić
Foto: Boris Trogrančić: Žitomislić

Graditeljska cjelina Manastira Žitomislići proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Nalazi se u kotlini na putu iz Mostara za južnu bosanskohercegovačku granicu, na krajnjoj zapadnoj liniji stare oblasti Dubrave. U staroj humskoj oblasti predstavlja najzapadniji održani pravoslavni manastir.

Žitomislić predstavlja galeriju sakralne umjetnosti sa ornamentima u srebru i zlatu, a u muzeju se čuvaju vrijedni eksponati stari i po nekoliko vijekova. Manastir je poznat po tome što ima vrlo značajnu zbirku ikona, koje su na drvetu i platnu od 16. do 19. vijeka izrađivali grčki, ruski i domaći umjetnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije