Znate li gdje se u BiH nalaze misteriozne kamene kugle? Niko ne zna kad su i kako nastale

1
L. M.
Znate li gdje se u BiH nalaze misteriozne kamene kugle? Niko ne zna kad su i kako nastale
Foto: Boris Trogrančić / Kamene kugle

Bosanskohercegovački fotograf Boris Trogrančić posjetio je i snimio nevjerovatne kamene kugle kod Zavidovića, koje su dio još nedovoljno objašnjenog svjetskog fenomena. 

"Ja već duže vrijeme planiram posjetu ovom mjestu, i moram reći da sam pozitivno iznenađen koliko je sve čisto, i sređeno. Cijela lokacija ima jako dobar prilaz i kugle se nalaze u selu, 2 kilometra sjeverno od Zavidovića", kazao je Trogrančić.

U selu se može ostaviti auto, parking se ne plaća, kao ni ulaz na lokalitet. Ima jedna mala kućica gdje se može dobrovoljno ostaviti nešto novca za održavanje lokacije.

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

"Kugle se nalaze u šumi, i sve su poredane u jazu potoka koji protiče kroz nju. Iznad su postavljene i klupe, pa je lokacija jako dobro sređena za porodične posjete.

U Bosni i Hercegovini su kugle pronađene još i kod Vareša, u Teočaku, blizu Banjaluke, kod Kaknja, Olova, Žepča, Mostara, i na još nekoliko lokacija, i različitog su sastava. Vulkanske kamene kugle su pronađene i u Meksiku. U Zavidovićima je otkriveno njih preko 60, i ovo mjesto predstavlja najveće nalazište kamenih kugli u Evropi", navodi bh. fotograf.

Interesantno je to da niko sa sigurnošću ne zna kako i kad su nastale kamene kugle, a uz njih se vežu i brojne legende. Neki vjeruju da predstavljaju ostatke meteorita, drugi da su ih napravile neke drevne civilizacije, a pojedini su mišljenja da su nastale kao rezultat povlačenja glečera. 

Arheolozi su mišljenja da u cijelom svijetu postoje kamene kugle od tri različita materijala – od granita, od vulkanske stijene i od prirodnog stijenskog materijala. Bosanske kugle bi trebale biti sastavljene od kamena pješčara. Uzorci su poslani na analizu na nekoliko mjesta i dobiveni su isti rezultati po pitanju sastava - 90 posto je sastav pješčara, ali deset posto su tvari koje on ne sadrži, kalcij-karbonat i mangan. Tu nastaju pretpostavke da su stare civilizacije mrvile stijenski materijal, dodavale ga u zemljane kalupe, miješale kalcij-karbonat jer daje čvrstoću i mangan koji je najbolji vezivni materijal.

"Zanimljiv je uticaj kamenih kugli na psiho-fizičko zdravlje: mještani ovog kraja kažu kako na ovom prostoru gotovo da nema teških bolesti, i da je narod prilično zdrav i dugovječan", priča Boris Trogrančić.

Kamene kugle
Foto: Boris Trogrančić: Kamene kugle

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije