Danas počinje suđenje Dodiku i Lukiću: Da li će se pojaviti na Sudu Bosne i Hercegovine?

5
Radiosarajevo.ba
Danas počinje suđenje Dodiku i Lukiću: Da li će se pojaviti na Sudu Bosne i Hercegovine?

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazano ročište na kojem bi se predsjednik bh. entiteta RS  Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić.

Tužilaštvo Dodika i Lukića tereti za kršenje člana 203 a stav 1 Krivičnog zakona BiH, odnosno zbog neizvršavanja naredbi visokog predstavnika. 

"Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, RSe, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne sprovede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi, odnosno na drugi način omete primjenu, sprovođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", glasi navedeni član zakona.

Subota u Sarajevu: Uručeno preko 900 prekršajnih naloga, 23 vozača isključena zbog alkohola

Podsjećanja radi, Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora "Službenog glasnika RS". Prvobitno, Tužilaštvo BiH optužnicu je podiglo 11. augusta zbog neizvršavanja odluka Christiana Schmidta, visokog predstavnika, i poslalo Sudu BiH na odlučivanje. Sedam dana kasnije, odnosno 18. augusta, Sud BiH je optužnicu vratio na doradu, a nakon toga je 11. septembra potvrdio.

/ Anketa

Hoće li će se Milorad Dodik 16. oktobra pojaviti na Sudu BiH?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak