Da li će općina u Bosni i Hercegovini oprostiti dug od 3.100.000 KM Elektroprivredi HZHB?

3
Radiosarajevo.ba
Da li će općina u Bosni i Hercegovini oprostiti dug od 3.100.000 KM Elektroprivredi HZHB?

Jedna od tačaka koja bi se trebala naći na dnevnom redu sjednice OV Jajce koja je zakazana za sutra u 9 sati je i prijedlog odluke Općine Jajce da, putem sudske nagodbe, oprosti Elektroprivredi HZHB kamate za milionska dugovanja po sudskom sporu, zbog neplaćanja naknade za korištenje hidroakumulacijskog objekta za proizvodnju električne energije u hidroelektranama Jajce I i Jajce II.

Isti zahtjev za otpis zateznih kamata je EP HZHB uputila i na Gradsko vijeće Grada Mostara, sjednica je zakazana za 24. oktobar ali je zbog drugih proceduralnih stvari ista prekinuta.

Prema navedenom sporazumu Javno poduzeće 'Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne' d.d. Mostar i Općina Jajce saglasno konstatuju da glavni dug Tužitelja u predmetu koji se vodi pred Općinskim sudom Mostar iznosi 3.142.219,77 KM, za razdoblje 1. novembra 2019. godine do 31. augusta ove godine.

Podcast S Armom: Razgovor o mentalnom zdravlju novinara s Borkom Rudić i prof. dr. Mirnom Marković

"Strane potpisnice ovog Sporazuma saglasne su da se nastali spor vodi pred Općinskim sudom Mostar, sa usaglašenim dugovanjem riješi mirnim putem, sklapanjem sudske nagodbe. Sporazumom o sudskoj nagodbi, kako je navedeno, Općina Jajce se odriče prava na potraživanje zakonskih zateznih kamata po tužbenom zahtjevu u predmetnoj pravnoj stvari. Paradoksalno u ovoj situaciji da se oprašta dug preduzeću koji je posluje s velikom dobiti.

Dobit EP HZHB u prvih šest mjeseci tekuće godine u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine porasla je za 34 miliona KM. U prvih šest mjeseci prošle godine ostvarena je dobit 19.748.809 KM, a ove godine iznosila 53.619.830 KM", rekli su vijećnici Naroda i pravde i SDP-a.

"Vijećnici Naroda i pravde Jajce i SDP Jajce su protiv ove tačke Dnevnog reda, jer se prelako odričemo sredstava na koja raspolažemo puna prava. Podsjećamo da su općine dužne od prikupljenih sredstava u iznosu od minimalno 50 posto tih naknada investirati u infrastrukturne projekte područja koja su oštećena hidroakumulacijom, na temelju zaključka Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (DN broj 02-02-874/09 od 30. jula 2009. godine) donesenom prilikom usvajanja izmjena i dopuna navedenoga Zakona", naveli su vijećnici, piše Jajce Online

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak